Някога покойният вече Фидел Кастро казваше, че ако не е той на власт, САЩ ще окупират Куба и ще я направят свой щат.

Това бе едно от оправданията той да управлява почти половин век - от 1959 до 2008 г.

Все пак дойде денят, в който Фидел реши да сдаде властта. Наследникът му е не друг, а брат му Раул, който бе негова дясна ръка и номер 2 във всичко.

Раул Кастро стана президент на Куба през 2008 г. и още тогава обеща да изкара най-много два президентски мандата. Той се бе зарекъл да се оттегли през февруари 2018 г., когато изтекат десет години от избирането му.

Миналата седмица обаче кубинският парламент гласува да удължи с два месеца мандата си, като по този начин отложи и сдаването на властта от Раул Кастро на неизвестния все още негов наследник.

Ураганът "Ирма" не само превърна в реки улиците на Хавана, но пречи на Раул Кастро да се оттегли от власта навреме.

Президентът в Куба не се избира пряко. Това е работа на Държавния съвет, чиито членове се избират от парламента.

Причината за забавянето на избирането на президент е... ураганът "Ирма", преминал през Куба през септември. Заради него с един месец бяха отложени изборите за местно управление. Вместо през октомври те се състояха през ноември.

Но макар че ще сдаде президентския пост, Раул Кастро ще остане начело на компартията до 2021 г. Това е единствената партия в Куба и на практика партийният ръководител е по-силен от държавния. В момента Раул е на 86 години. Когато окончателно се оттегли от властта, той ще бъде 90-годишен.

Отлагането на оттеглянето на Раул Кастро неизменно предизвиква асоциации с други лидери, които вземат ли веднъж властта, хич не им е по вкуса да се оттеглят от нея.

Последният такъв случай е зимбабвийският президент Робърт Мугабе. Дошъл на власт през 1980 г., той бе свален едва тази година. Това стана след намеса на военните през ноември, които обаче отрекоха да са извършили преврат. Мугабе бе обявил на висок глас, че смята да управлява до 100-годишна възраст. Само 7 години не му стигнаха да изпълни заветната си мечта.

Навремето Фидел Кастро се възмущаваше, че генерал Алфредо Стреснер управлявал Парагвай цели 35 години. По това време кубинският лидер бе навъртял "едва" 30 години на власт.

Нурсултан Назарбаев е първи и единствен президент на Казахстан, откакто републиката обяви независимост от СССР през 1991 г. В момента той кара пети поред мандат като държавен глава. Той бе обявил, че смята да се оттегли и да не се кандидатира през 2015 г. Но членовете на Асамблеята на народа, т.е. парламента в Астана, заявиха, че "в условията на сложната световна обстановка на президента трябва да бъде даден нов мандат на общонационално доверие".

Назарбаев, както винаги, спечели убедително с 97,75 на сто от гласовете.

"За свръхдемократичните държави тези числа са неприемливи. Но нищо не мога да направя", отвърна той на критиките на Запада.

Не можа да се оттегли и Ислам Каримов - президентът на Узбекистан. През 2015 г. той смяташе да пусне на изборите дъщеря си Гулнара, която да го наследи. После обаче той се скара с нея и я постави под домашен арест, прокуратурата я обвини в корупция.

Каримов бе "принуден" да се кандидатира тази година четвърти път поред за президент, въпреки че конституцията на страната забранява това. Нарушението бе оправдано с "възникнали непредвидени събития". И той получи над 90 на сто от гласовете. Но година по-късно почина. Смъртта му бе крита близо месец, като се твърдеше само, че има здравословни проблеми.

Казано накратко - повод за оставане на власт винаги има.