“Отношенията ни с Русия не могат да продължават както досега, докато Русия продължава да се опитва да дестабилизира европейски държави, включително Украйна”.

Това посочва британският външен министър Борис Джонсън в свое писмено становище, цитирано от световните медии. То беше разпространено часове преди днешната среща в Москва на дипломат номер 1 на Великобритания с руския му колега Сергей Лавров.

Същевременно Джонсън подчертава, че за международната общност диалогът с Русия е от особена важност. В противен случай последствията от недоразумения биха били много лоши.

Висшият дипломат посочва, че визитата му в Русия - първата на британски външен министър от пет години, се осъществява в крайно трудни времена, и допълва:

“Ние обаче сме длъжни да работим съвместно за намирането на решения по важните глобални предизвикателства.” 

Според наблюдатели в конкретния случай Джонсън визира ядрената сделка с Иран и кризата в отношенията на Запада със Северна Корея.

По повод изразеното становище на британския първи дипломат с остър тон по адрес на Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова оповести, че то е предизвикало смях в Москва. Изобщо не си струвало дори да се замисляш върху него.

Да припомним, че през ноември британската премиерка Тереза Мей обвини руското правителство в разпространяване на фалшиви новини, за да сее несигурност сред Запада. Наред с това Москва се месела в чужди избори и стояла зад хакерските атаки срещу институции и служби, като германския парламент и датското отбранително министерство.

Преди Мей да обвини Москва в намеса в политическите процеси в чужди държави, Борис Джонсън беше обявил, че няма никакви доказателства Русия да се е месила както в последните парламентарни избори във Великобритания, така и по време на референдума миналата година за „Брекзит“.