Акаунти в туитър, за които се подозира, че са свързани с Русия, са използвани, за да "се увеличи влиянието и вредата" след четирите терористични атаки от 2017 г. във Великобритания, показват изводите от изследване, цитирано от Би Би Си.

Учените от университета в Кардиф са намерили стотици съобщения в 47 акаунта, които преди са били свързани с Русия.

Някои от публикациите са били антимюсюлмански, другите са просто критични към тях, показва изследването.

Коментар от Москва няма, но Русия е отхвърляла предишни твърдения, че се опитва да се намесва в западните демокрации чрез социалните медии, напомня Би Би Си.

 Изследователският институт по престъпността и сигурността на Кардифския университет е анализирал милиони постове и коментари, събрани от различни платформи в социалните медии, преди да се спре върху 70 подозрителни акаунта в туитър.

47 от тях преди са били свързани с Русия от изследователи в Конгреса на САЩ, руското списание RBK и др. Върху тях се е фокусирало и проучването.

Изследователите установяват, че след:

- нападението през март на Уестминстърския мост: 35 свързани първоначални съобщения са били публикувани през тези акаунти

- нападението след концерта в Манчестър на Ариана Гранде: публикувани 293 съобщения

- атаката на Лондон бридж през юни: 140 съобщения

- атаката през юни във Финсбъри парк: седем съобщения

Тези общо 475 съобщения са репостнати над 153 хил. пъти от други акаунти, изчисляват учените.

Ето и някои от примерите:

"Още един ден, още една терористична мюсюлманска атака. Ретуитни, ако мислиш, че ислямът трябва да бъде забранен."

При един от случаите акуант с името @TEN_GOP - който според описанието принадлежи на намиращ се в Тенеси американец, публикува снимка на жена в хиджаб, която изглежда, че игнорира жертвите от атаката на Уестминстърския мост.

"Тя е оценена за нейните собствени действия и липса на симпатия. Вие просто ще отминете ли? Или ще предложите помощ?", се пита в туита, който придружава снимката.

Друг, свързан с Русия, акаунт @Crystal1Johnson - който сякаш принадлежи на правозащитник - взема обратната страна:

"Значи така изглежда свят с очила от омраза - бедна жена, която е оценявана само заради дрехите ѝ", пише там.

Според изследователите понякога от акаунтите съобщенията директно се туитват към известни личности като писателката Джоан Роулинг в опит техните постове да се видят от последователите на популярните хора. Те забелязват и че доста от съобщенията са насочени към основателя на Английската лига за отбрана Томи Робинсън и бившия лидер на UKIP Найджъл Фараж.

"Доказателствата насочват към стратегически издържана кампания на политическа комуникация, която е насочена към Великобритания и чиято крайна цел е да увеличи негативните последици и възприятия в обществото след терористичните атаки", смятат авторите на проучването.

"Трябва да се фокусираме върху въпроса какви контрамерки ще са ефективни в спирането на действието на пропагандата на "меките факти" от страна на източници, които искат да довършат работата на терористичните организации, като увеличават значимостта и ефективността на актовете на насилие", казват оттам.

Изследователите признават, че им е било много трудно да докажат, че тази дейност наистина е с подкрепата на руските власти, но според тях вероятно има и други акаунти, които те не са засекли.

Друг независим изследовател, който също се занимава с проучването на подозрителни постове, смята, че трябва да се свърши още много работа.

"Като използваме фрагментарни данни, ние забелязахме необичайна активност в туитър - ръст на броя на фалшивине акаунти, които разпространяват пристрастна информация", коментира проф. Саша Талавера от университета на Суонсин пред Би Би Си.