Клип, на който по нареждане на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин демонстративно давят куче, възмути потребителите на социалните мрежи в Русия, съобщи телевизионният канал "Дожд".

Така Рогозин решил да впечатли гостуващия в Москва сръбски президент Александър Вучич.

Макар че кучето остава живо, клипът не се препоръчва за гледане. Ако все пак държите да го видите, може да го откриете ТУК.

Вицепремиерът искал да демонстира уникален руски проект за течностно дишане. В ролята на опитно зайче влязъл черен дакел.

Кучето бива вкарано с главата надолу в тесен съд с течност, наситена с кислород.

"Течността влиза в белите дробове и се получава така, че животното започва да диша чрез нея", обяснява коментатор на присъстващите, сред които Рогозин и Вучич.

Уплашеното животно първо безуспешно се опитва да се измъкне от водата и панически размахва лапите си. След това започва да диша във водата с отворена уста.

След експеримента дакелът е подложен на "изтръскване", пак с главата надолу. От устата му тече вода и то постоянно кашля. А Рогозин и Вучич се смеят доволни.

Интернет потребители в Русия окачествиха експеримента като изключително жесток и безчовечен. Човек с профила Sophia111188 предлага двамата политици да бъдат натикани по този начин в съда.

Рогозин често напада България

През последните години Дмитрий Рогозин неведнъж нападна България и български политици заради прозападната ориентация.

"Пилотът съобщи, че диспечерите на България и Румъния го питали дали на борда има "забранен пътник". Готвеха се да вдигат прихващачи", написа той в туитър през май 2014 г.

Тогава той се връщаше със самолет от Молдова, но Украйна не го допусна в своето въздушно пространство заради конфликта с Русия.

Три месеца по-късно Рогозин пусна нов "бисер" в туитър:

"Новини от България: Някой си Шаламанов убеди премиера Близнашки за пореден път да предадат Русия... в полза на "Ийгъл", втора употреба."

Поводът бе публикация във в. "Труд", според която България е взела решение да се откаже до 2020 г. от руските бойни самолети, използвани от нейната армия. Велизар Шаламанов тогава бе военен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки.

През есента на същата година Рогозин реши да критикува България на английски:

"НАТО наистина е индустрия без никакви отпадъци. България е люто обидена на Рогозин."

Намекът на вицепремиера бе, че Брюксел ни е натиснал да купим изтребители от държава членка на пакта.

Дмитрий Рогозин е включен в списъка със санкции и на САЩ, и на ЕС и няма право да стъпва на техните територии.