"Новини от България: Някой си Шаламанов убеди премиера Близнашки за пореден път да предадат Русия... в полза на "Ийгъл" втора употреба."

Това написа в своя профил туитър късно вечерта на 6 октомври не кой да е, а руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Факсимиле от написаното за България в профила на Рогозин в туитър

Поводът му е публикация от същата вечер в електронното издание на в. "Труд", според която България е взела решение да се откаже до 2020 г. от руските бойни самолети, използвани от нейната армия.

Шаламанов, когото Рогозин нарича "някой си", е служебният военен министър Велизар Шаламанов, известен с пронатовската си ориентация. Обратно - като постоянен представител на Русия в пакта Рогозин неведнъж отправяше остри и необосновани нападки към организацията и бе причина за не един скандал.

Интересното обаче е, че Рогозин бърка самолетите. "Ийгъл" ("Орел") се наричат машините Ф-15. А в "Труд" става дума за Ф-16, известни като "Файтинг фалкън" ("Сражаващ се сокол"). Вестникът цитира експерти, според които с 600-те милиона, с които разполагаме, могат да бъдат купени само стари Ф-16.

Грешката на Рогозин веднага бе забелязана в руски интернет форуми. Потребители не пропуснаха да се подиграят с нея и с вицепремиера.

Намерението на българските власти да заменят руските самолети със западни е част от приетата миналата седмица от служебния кабинет "Стратегия 2020".

Тя включва нашия ангажимент към НАТО до 2015 г. да харчим за отбрана 1,5 на сто от нашия брутен вътрешен продукт. До 2020 г. числото вече трябва да бъде 2 на сто.

Неофициално ангажиментът на България е също така да се освободи от руската зависимост по отношение на техниката. Защото в момента, ако искаш да ремонтираш един самолет,можеш да се обърнеш само към руската фирма.

На всеки 350-400 летателни часа един двигател на МиГ-29 трябва да отиде в Русия за ремонт - срещу пари. Сега  например София дължи на Москва за това 14 милиона лева. Освен това тези самолети нямат натовска опознавателна система. Очаква се да потърсим възможност да закупим ново поколение многоцелеви изтребител.

"Ние сме натовска държава и проблемите си по сигурността ги решаваме в НАТО. България има приета от парламента стратегия за сигурност, която очертава съюзниците й. Последната криза доказа, че зависимостта от военните доставки от Русия е опасна и трябва да се ограничи", коментира военният министър Велизар Шаламанов пред Клуб Z.

"Не коментираме туитъра на Дмитрий Рогозин", заяви за Клуб Z Никита Анисимов - помощник на руския вицепремиер.