Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България внесе подписка срещу законодателните промени, ограничаващи религиозните свободи и дискриминиращи гражданите, изповядващи исляма у нас. 

Подписката, в която са се включили 46 016 души, е депозирана днес в администрациите на президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова. 

До внасяне на подписката се стигна, след като на 6 декември Народното събрание гласува на първо четене предложението за промяна в Наказателния кодекс, който дава абсурдна според вносителите дефиниция на израза "радикален ислям" и инкриминира деянията породени от него. 

Подписката е инициирана от Висшия мюсюлмански съвет и е събирана в периода, когато се обсъждаха "Законът за бурките", промените в Закона за вероизповеданията и Наказателния кодекс. Според позицията на централния колективен орган на Мюсюлманско изповедание и подкрепилите я хора, тези предложения за промени съдържат дискриминационни елементи и ограничават религиозните свободи, както и съдържат некомпетентни и преднамерени твърдения.

"От граматическа и богословска гледна точка  понятието "радикален ислям" е изцяло неправилно. Идеология и религия са две различни неща", се казва в позицията.

С подписката се отправя призив към властимащите да подходят мъдро и разумно и да отхвърлят направените предложения от страна на "псевдопатриотите". Също така се заявява, че при евентуално приемане на предложенията за промени в Наказателния кодекс мюсюлманите ще потърсят настоятелно своите права.

Преди дни парламентът прие на първо четене промени в НК. С тях се предвижда затвор от 1 до 5 години и глоба до 5 000 лв. за всеки, който проповядва радикален ислям. Промените бяха внесени от "Обединение патриоти и подкрепипни от ГЕРБ, патриотите и един от БСП. Приетото определение за радикален ислям е идеоложия, която пропагандир някоя от следните идеи: създаване на ислямска държава (халифат), предимствот на законите на шариата пред светските, насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, насилие във вид на свещена война, джихад.

Санкцията ще важи и за лица, които проповядват и друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели или пропагандира промяна в съществуващия конституционен и правов ред, гласят още промените.

Затвор от 1 до 4 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева пък грози онези, които насилствено принуждават други да носят религиозно облекло - например бурки. Ако става въпрос за повече хора, лишаване от свобода може да бъде до 6 г.