Британецът Крис Фрум, най-добрият колоездач на нашето време, е заплашен от едногодишно наказание заради прекомерна употреба на забранено лекарство.

Днес Международният колоездачен съюз (ЮСИ) обяви, че по време на обиколката на Испания през септември в негова проба е открито завишено количество на препарата за астматици "Салбутамол". Това е показал специален анализ, който се прилага отскоро.

При разрешени 1000 нанограма на милилитър в урината на Фрум, който спечели състезанието, имало 2000 нанограма.

4-кратният победител в "Тур дьо Франс" е сред прочутите астматици в елитния спорт. Той е вземал "Салбутамол" с разрешение от ЮСИ и на Международната антидопингова агенция (УАДА), но двойно по-голямото количество от лекарството най-вероятно ще докара наказание на аса.

Прочутият италиански колоездач Алесандро Петаки бе наказан за 12 месеца именно за "Салбутамол" през 2007 г.

Информацията за Фрум се появява в деликатен момент - дни след като Международният олимпийски комитет забрани на Русия участие на зимната олимпиада в Южна Корея. На игрите все пак ще могат да стартират руснаци, но само тези с чисти допинг досиета.

Крис Фрум отдавна е мишена на конспирациите, че не е чист още повече предвид доминацията на отбора му "Скай" в колоезденето на шосе.

Британският тим, в който се влагат умопомрачителни пари за този спорт, излезе с официално становище. В него се казва, че Фрум е отговорил на запитване на ЮСИ относно голямо количество на забранен препарат в негова проба, дадена след 18-ия етап на "Вуелта"-та.

Крис обяснил в кореспонденцията, до този момент пазена в тайна от медиите, че астмата му се влошила по време на едно от най-престижните многоетапни състезания в колоезденето.

Оправданието е, че във въпросния ден Фрум е имал криза, затова приел по-голямо количество от лекарството с помощта на инхалатор. "Скай" обръща внимание на това, че абсолютно всички останали проби на лидера на техния тим в състезанието са чисти.

Пред Би Би Си самият колоездач отрича вина и преднамереност.

"Скай" заявява, че ще води битка докрай Фрум да не бъде наказван, тъй като вярва в неговата невинност и иска името на британеца да бъде чисто от съмнения.