Руската хакерска група Fancy Bear извади нова порция топ спортисти, които са имали специално разрешение да използват забранени вещества. Сред най-известните са британските колоездачи Крис Фрум и Сър Брадли Уигинс.

Преди два дни стана ясно, че хакерите са пробили електронната поща на Световната антидопингова агенция (WADA) и са свалили доста интересна информация. Тя разкрива, че Винъс и Серина Уилямс години наред са приемали обезболяващи и стероиди със специалното разрешение на Международната тенис федерацията и на WADA - заради медицински казуси. Същото се отнася и 4-кратната олимпийска шампионка от Рио в спортната гимнастика Симон Байлс.

Наред са Фрум, 3-кратен и актуален шампион от "Тур дьо Франс", най-престижното състезание в колоезденето, и Уигинс - 8 пъти олимпийски шампион за Обединеното кралство.

Случаят на двамата е един и същи - сенна хрема и астма. Те ползват инхалатори и други лекарства, за което са искали разрешение от допинг ченгетата. И са го получили. Заболяване от астма е доста често срещана причина определени спортисти да могат да приемат субстанции, които са в забранения списък. Особено популярна е практиката в зимни спортове, като биатлон, ски бягане и т.н.

Хигинс, който има рицарско звание в родината си, и Фрум моментално реагираха, че за тях казус няма, тъй като често са коментирали разрешителните от WADA пред журналисти. Заинтересованите знаели с каква цел, кога и как ползват триамцинолон (спрей за нос срещу полени) и популярния преднизолон.

Други в списъка са шампионката по голф Чарли Хъл, ръгбистът Хийдър Фишър и гребецът Сам Таунзънд. Всички те са британци.

Чакаме следващите "порции".