Тази година за Коледа концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД ще получи подарък от правителството - нова и по-изгодна концесия. Дружеството ще се сдобие с в пъти по-голяма концесионна площ и право да изгражда обекти върху нея, като срещу това ще плаща малко по-висока такса от сегашната.

Очаква се това да стане днес с решение на Министерския съвет. Точката с изменението на концесионния договор с "Юлен", сключен в далечната 2001 г. и обект на множество критики от природозащитниците, е внесена в дневния ред на заседанието като извънредна, т.е. не е сред предварително обявените ден по-рано, каквато е практиката. Но проекторешението "изтече" късно вечерта вчера.

"Утре в Министерския съвет ще гледат и приемат коледният подарък на Цеко Минев. Увеличават площта, която може да се  сече и застроява от Национален парк "Пирин", десетократно, от 99,5 ха на близо 1000 ха, и се надяват да увеличат концесионното плащане от 270 хиляди на 350 хиляди, или с 30%. Ограбването на изключителната държавна собственост продължава с бесни темпове", реагира веднага екологът Тома Белев.

Белев визира онази част от проекторешението, в която се определят границите на концесията - ски зоната, определена с устройствения план от 2001 г., и актуализацията на плана от 2005 г. (ЧАТУП), включващ и "Църна Могила" над Банско. "ЧАТУП е много повече от буферната зона", коментира Белев.

За лифта на "Църна Могила" имаме предупреждение от ЮНЕСКО, че "ако бъде осъществено допълнително развитие на ски съоръжения, ски писти или асоциирана инфраструктура, това ще бъде основание за включването му в списъка на Световното наследство в опасност". 

В същото време в свой общ доклад към проекторешението вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов заявяват, че понеже туристическата индустрия "смущава" околната среда, "разумният вариант е територията на ски зоната да бъде ограничена в рамките на буферната зона, определена от ЮНЕСКО". 

Що е то "ориентировъчна площ"

Изменението на концесиония договор с "Юлен" се налага, защото той е морално остарял, не съответства на действащото законодателство, дадоха заявка Симеонов и Димов в края на ноември, когато след кръгла маса по въпроса "Банско" обявиха, че правителството ще даде зелена светлина за изграждането на втори лифт в курорта.

В стария закон за концесиите не фигурират понятията "концесионна площ" и"концесионна територия", което води до проблеми при установяването на обекта на концесията. Отделно към момента на сключването на договора с "Юлен" не е имало легална дефиниция и за ски писта. Следователно още изначално на държавата не й е било ясно какво влиза в този договор - от площта през пистите и съпътстващите ги съоръжения. Или както се казва в доклада на Симеонов и Димов, площта, обект на концесията, е била "ориентировъчна". 

Известно е, че според договора си "Юлен" е имала право да изгражда и експлоатира съоръжения в рамките на 99,55 ха, а се разпростира на 165 ха. Симеонов и Димов отбелязват, че в тези 99,55 ха не се включват обектите от техническата инфраструктура. В същото време обаче "кабинковите и откритите въжени линии и съоръженията към тях са определяни като техническа инфраструктура, което води до противоречиви тълкувания и спорове с концесионера" (по закона за устройство на територията). Сега се предвижда тази техническа инфраструктура да влезе в концесията.

Колкото повече, толкова повече

С "ревизията" на договора прогнозната концесионна такса за следващите три години е 350 000 лева. За сравнение, при сегашните условия "Юлен" е плащала малко над 274 000 лв. през 2014 г., 261 000 през 2015 г., а за миналата година - 270 000 лв. Или държавата ще получава около 80 000 лева повече на година от стопанисването на най-големия ни ски курорт.

В новото споразумение са предвидени и глоби за концесионера при неизпълнение, каквито досега нямаше.

В крайна сметка точката бе отложена и не бе гледана от правителството на заседанието днес.