Делата за корупция да се гледат от Специализирания наказателен съд, а не от Софийския градски съд, както е сега, а освен това и да са с по-дълъг срок за разследвания от "обикновените" наказателни дела. Такива текстове за промени в Наказателно-продесуалния кодекс прие комисията по правни въпроси в парламента днес. Жт втория път - нововъведенията трябваше да минат през комисията още вчера, но заради спорността им и по предложение на левицата дебатите бяха отложени за днес. 

Идеята спецсъдът да разглежда делата срещу политици и чиновници не е нова, но предложенията разследванията да са значително по-дълги, отколкото при всякакъв друг вид преспъпления са. Те се появиха между двете четеня, внесени от трима депутати от ГЕРБ, начело с председателя на комисията Данаил Кирилов, без да са минали през работната група, която подготвяше промените в НПК и без да съществуваха в законопроекта за първо четене.

Обяснението на Кирилов от вчера бе, че депутатите внесли новите предложения, но не били техни автори, а дошли от експерти от правосъдното министерство.

Текстовете предвиждат например удължаване на сроковете за разследване - по "корупционни дела". За останалите престъпления той е 2 месеца (с опция за удължаване), докато сега идеята е при специалните дела срокът да е 1 година с възможност за удължаване от 6 месеца, а след това - с последващи удължаваня от по 3 месеца. Мерките за неотклонение също е предвидено да са значително по-дълги - 2 години при тежки престъпления. 

Единствено депутатите от БСП гласуваха "против".

Очаквайте подробности.