КНСБ иска да се възстанови уранодобивът в България. Това стана ясно на среща на представители на синдиката с някои от работодателските организации. 

Урановите мини в България бяха затворени още в началото на 90-те години заради опасения за живота и здравето на хората, но идеите за възраждането на добива се появяват през няколко години. Причината затова е, че България е пета в Европа по залежи на уран, а по рентабилност на добива ни изпреварва само Русия.

Въпреки това експерти многократно са изтъквали, че съживяването на уранодобива у нас би имало негативен ефект върху българския туризъм.

На срещата от профсъюзите настояха следващото българско правителство да не забравя темата за реиндустриализацията на страната, за която досега активно лобираше икономическият министър Драгомир Стойнев.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров припомни обещанието на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да осигури 300 милиарда евро за съживяване на икономиката в ЕС. Според него България трябва навреме да се подготви за разпределението и този ресурс.

КНСБ настоява партиите да включат реиндустриализацията в предизборния дебат наред с темите за неотложните реформи в здравеопазването, пенсионната система и образованието, каза Димитров.

Той добави, че ще бъдат поискани от всички партии ангажименти във връзка с предложението.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев каза на свой ред, че реиндустриализацията не значи пряко или косвено субсидиране на закъсали държавни компании или изкупуване на частни компании от държавата, за да бъдат оздравени.

"Сред най-важните мерки за осъществяването на реиндустриализацията са осигуряването на политическа стабилност, предвидимост и прогнозируемост на бизнес средата", каза Колев, цитиран от "Медиапул".

Според Пламен Димитров е необходимо държавата да каже кои ще са приоритетните за нея сектори. От КНСБ виждали потенциал в развитие са електрониката и електротехниката, металургията, химическата промишленост и пластмасите, фармацията, химията, козметиката, селскота стопанство, туризма, информационните и био технологиите, транспорта и хранителната индустрия.