Информационни табла да заместят надписа "На Съветската армия освободителка от признателния български народ" на едноименния паметник в София, предлага общинската съветничка Марта Георгиева от ДСБ. 

В официално писмо до председателя на Столичен общински съвет Елен Герджиков, кметицата Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Тодор Чобанов, тя изтъква, че в момента в сърцето на столицата, "доминирайки над всички български държавни институции, стои забит символът на нашето национално унижение – монументът на окупационната Съветска армия."

Според нея това ще е лош символ в София в навечерието на европредседателството, като отбелязва, че ЕП е осъдил тоталитарния комунизъм още през 2009 г., а в бившите съветски страни градската среда активно се декомунизира. Георгиева отбелязва и че е пращала запитвания защо не се вземат мерки за премахването на паметника до Фандъкова, но не е получила отговор. 

"Далеч съм от мисълта, че след толкова години бездействие, този монумент ще може да бъде преместен за месец преди българското председателство на Съвета на Европейския съюз, но времето е достатъчно да изпълним една просветителска и хуманна задача като на мястото на изкривяващия историята ни надпис поставим информативно-указателна табела, показваща каква е истинската роля на Съветската армия за България", пише още Георгиева.

Според нея по този начин ще се утвърди истината за българската история и младите хора "сами ще поискат този символ на лъжата и насилието да бъде демонтиран".

Тук можете да видите примерен вариант от общинската съветничка за съдържанието на информационните табла.