Бившият есесовец Оскар Грьонинг (96 г.), известен като Ковчежника на „Аушвиц”, отива в затвора по обвинение за съучастие в избиването на 300 000 души в нацисткия концлагер.

На втора и последна инстанция Областният съд в град Целе, федерална провинция Долна Саксония, потвърди 4-годишната присъда на Грьонинг, произнесена на първа инстанция от съд в Люнебург през юли 2015 г. Тя беше обжалвана от него с твърдението, че не е участвал в нацистки зверства.

Грьонинг обаче призна, че е прибирал суми от  багажа на новопристигнали концлагеристи в „Аушвиц“, който те оставяли на рампата. Той броял и описвал сумите, след което ги предавал по надлежния ред. Това му донесло и прозвището.

При сегашното си решение съдебният състав оповести, че се е съобразил с медицинска и психиатрична експертиза, според която въпреки напредналата си възраст осъденият е в състояние да излежи присъдата си. Това в никакъв случай не накърнявало основните права на Грьонинг. Освен това, когато магистратите сложили на везната правата на осъдения и принципите на правовата държава, последното надделяло.

Съдиите били длъжни да се отнасят еднакво при прилагането на закона спрямо всички с произнесена осъдителна присъда заради извършени престъпления. Уточнява се, че в затвора ще се съобразяват с напредналата възраст на Оскар Грьонинг и той ще получава адекватна медицинска помощ.

Десетилетия наред в Германия не бяха подвеждани под отговорност нацисти от „Аушвиц“ и други лагери на смъртта, ако не са участвали пряко в избиването на концлагеристи. Първоинстанционният съд в Люнебург обаче определи дейността на Оскар Грьонинг между 1942 и 1944 г. като “принос за функционирането на националсоциалистическата машина за убийства”. Така 7 десетилетия след Холокоста той получи осъдителна присъда за съучастие в масови убийства, макар да не ги е извършвал лично.