Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ник Кейв, мрачният поет на рока, зае „принципна позиция“ срещу всички активисти, работещи за артистичен бойкот срещу Израел – и обяви решението си да се опълчи срещу онези, които се опитват да „тормозят“ и „заглушават“ музиканти, включитено и като направи два концерта в еврейската държава.

Австралийският творец, чиято музика може да бъде меланхолична, но едновременно с това и възвисяваща, е много обичан в Израел и двете дати на гастрола му са почти разпродадени, отбелязва „Индипендънт“.

На пресконференция в неделя Кейв разказа за логистичните предизвикателства, свързани с концертите в Израел, преди да премине към друга тема – за натиска, на който подлага музикантите движение, известно като BDS. То се стреми да изолира Израел, като лобира корпорации, творци и академични институции да прекъснат връзките си с държавата.

Музикантът разказа как преди 3 години продуцентът Брайън Ино го помолил да се присъедини с подписа си към бойкота.

„На съвсем интуитивно ниво нямах желание да се включа в този списък, нещо в него ми намирисваше съмнително – каза Кейв. – И тогава изведнъж осъзнах, че аз не се включвам в бойкота, но също така и не свиря в Израел, и се почувствах като истински страхливец.

Изведнъж за мен стана много важно да се изправя срещу тези хора, които се опитват да затварят устите на музиканти, да заплашват музиканти и да цензурират музиканти“, каза Кейв.

И така, след известен размисъл той стигнал до решението си да включи Израел в тазгодишното си турне.

„В крайна сметка взех това решение по две причини. Едната е, че обичам Израел и израелците, другата е за да изразя принципната си позиция срещу всеки, който иска да цензурура и спира музикантите – обясни Кейв. – Можем да кажем, че в известен смисъл BDS ме накараха да свиря в Израел.“

Движението за бойкот, както още се нарича BDS (по първите букви от английските думи за бойкот, лишаване, санкции), обявява, че се бори за свобода, справедливост и равенство на палестинците с другите народи. Движението иска от бизнесмени, артисти и университи да прекъсват връзките си с Израел и има хиляди доброволци по света.

Израелските власти смятат, че кампанията надхвърля борбата с окупацията на територии, които палестинците смятат за свои и често маскира по-далечна цел – да делегитимира или унищожи еврейската държава. Някои критици на BDS обвиняват движението и в антисемитизъм, защо докато призовава към бойкот срещу Израел, пропуска изцяло палестинската роля в конфликта.

BDS има подкрепата на Роджър Уотърс (бивш член на „Пинк Флойд“) и някои други изпълнители като Елвис Костело и Лорийн Хил. Дълъг списък от артисти като „Металика“, Мадона, Елтън Джон, Риана, Ози Осбърн и други игнорират натиска и продължават да изнасят концерти в Израел.

"Площад Славейков"

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.