Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече подготвените законодателни промени за отмяна на давността на определен тип престъпления, свързани с приватизация, да са насочени конкретно срещу БСП. Повод за тези коментари е участието на лидерката на БСП Корнелия Нинова в приватизацията на „Техноимпекс“.

Цветанов коментира и вчерашното изказване на бившия премиер (1997-2001) Иван Костов, че атаката срещу приватизацията е атака срещу европейската същност на България и срещу пазарната икономика.

Ако приемем, че неговото е вярно, той не трябва да има никакви притеснения. Ако кажа, че не е вярно, утре ще кажете, че освен за БСП се говори и за управлението на Костов“, коментира Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ направи уговорката, че не били по принцип против процеса на раздържавяване.

Ние не сме против приватизацията. Ние сме против хората, които са имали възможността да извършат тези сделки и са ги направили в ущърб на държавата.

Цветан Цветанов каза, че всеки има право да изкаже мнение по темата, но малко по-късно каза и друго:

Хора, които са участвали пряко в приватизацията, по-добре да не дават много коментар, защото те са страна.

Вчера ГЕРБ проведе отчетно-изборно събрание, което преизбра единодушно за председател Бойко Борисов.

Към настоящия момент няма абсолютно никакви други номинации, които биха могли да бъдат направени.

ГЕРБ прие декларация, че няма да управлява никога заедно с БСП, защото през последните месеци социалистите дали „много възможности за интерпретации и вменяване на вина, че ГЕРБ ще прави коалиция“.

„Такива разговори е нямало, никога не са се състояли и никога не е повдигана темата. Когато един национален отговорен лидер говори по този начин, ние смятаме, че това е компромат. Това е поредният опит за правене на фалшиви новини и поредният опит да се вменява някаква вина на ГЕРБ, че се готви да управлява с БСП.

Цветанов отговори на въпроса защо няма такава декларация и за ДПС.

Защото те никога не са говорили, че са преговаряли с ГЕРБ или че ГЕРБ има някакво желание да прави коалиция с ДПС.

След припомняне, че в петък Йордан Цонев в прав текст е обявил, че движението е готово да управлява с ГЕРБ, ако „демонтират националистите“, Цветанов обясни:

Няма да има демонтиране на днешната коалиция. Вчерашното отчетно-изборно събрание показа, че няма абсолютно никаква предпоставка за демонтаж.

Цветанов припомни „изключително високата оценка на структурите в смесените региони – ГЕРБ е единствената алтернатива в тези региони, където другите партии за съжаление отсъстват”.

Ние не сме се възползвали от възможността да правим коалиция с ДПС. Самият факт, че Валери Симеонов беше на нашето събрание, показва, че няма абсолютно никакъв проблем (в коалицията – б.р.)."

Вчера Волен Сидеров говори пред форума на ГЕРБ, то те имали готовност да изслушат и тримата. Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обаче решили да дадат думата на Сидеров.

„Във всяко едно семейство има на моменти искри. Когато имаме коалиционно управление, винаги може да възникнат и различни мнения. Точно това е силата на днешното управление, че това напрежение, което се появява от време на време, се отразява много здравословно на коалицията.“

Цветанов обяви, че очаква в края на четиригодишния мандат ГЕРБ и „Обединени патриоти“ да получат отново доверието.