Призракът на нова "голяма коалиция" между консервативния блок на канцлерката Ангела Меркел и досегашните му младши партньори, социалдемократите, изплува от политическото небитие днес, след като миналата седмица преговорите на десницата със зелените и либералите се провалиха.

Според "Ройтерс" тази идея "набира инерция", а "Политико" отбелязва, че водещи фигури на СДП вече излагат условията си за нов съюз с християндемократите (ХДС) на Меркел и традиционните им съюзници от баварския Християнсоциален съюз (ХСС).

Неговият лидер Хорст Зеехофер днес обяви подкрепата си за продължаване на досегашната коалиция, която председателят на социалдемократите Мартин Шулц досега изключва.

“Съюз на консерваторите и СПД е най-добрата опция за Германия - по-добра във всеки случай от коалиция със Свободните демократи (либерали - б.р.) или Зелените, нови избори или правителство на малцинството", е казал Зеехофер пред неделното издание на в. "Билд", цитирано от Ройтерс.

Агенцията посочва, че Меркел е повдигнала въпроса за запазване на сегашния непопулярен формат на правителството заради "интензивния натиск да запапи стабилността и да избегне нови избори".

Европейските ѝ партньори вече изразяват тревоги, че затънала в правителствена криза Германия е лоша за Европа.

Междувременно евроскептичният британски "Телеграф" цитира коментар на Джени Хил, кореспондентка на Би Би Си в Берлин, че Меркел е "в края на кариерата си" и е изправена пред скорошна загуба на властта заради неуспеха ѝ да сформира правителство в досегашните преговори.

Макар и първа по гласове, нейният консервативен блок беше значително отслабен на общите избори на 24 септември, където той постигна най-ниския си резултат от 1949 г. насам.

В интервю за германския "Велт ам зонтаг" Елке Фернер, висша представителка на СДП, призова Меркел да преразгледа ограниченията върху социалната политика, пише днес "Политико".

Зам.-председателят на социалдемократите Карл Лаутербах каза, че партията му ще постави като предварително условие за евентуални преговори премахването на частните здравни осигуровки. Без това "нямаме никакъв шанс да предотвратим нови избори", каза той, цитиран от "Политико".

Освен социалните разходи, източник на несъгласия между левицата и консерваторите е таванът за прием на кандидати за убежище от 200 000 души годишно, който Меркел беше принудена да приеме под натиска на ХСС, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Меркел е по-резервирана от социалдемократите към идеите на френския президент Еманюел Макрон за отделен бюджет и финансов министър на еврозоната. СДП е отворен и към френската идея спасителният фонд на еврозоната, Европейският механизъм за стабилност да се превърне в Европейски валутен фонд.

"Това е нейният залез. За Меркел това е началото на края" , каза Хил, цитирана от "Телеграф". 

"Това чувство растеше от провала на коалиционните преговори. То присъстваше през бежанската криза, когато някои поставиха под въпрос нейното лидерство. То със сигурност беше тук  по време на изборите, когато тя постигна слаб резултат на партията си, но сега то е в апогея си. Това наистина ще бъде краят на нещата за нея. Тя беше отслабена от изборите и нейната партия е разкъсвана от вътрешни борби".