Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Уважаеми данъкоплатци, избраният от Вас парламент, токущо Ви натресе 200 милиона евро глоба от Еврокомисията, за да спаси от отговорност шефовете на БЕХ и "Булгартрансгаз", затова, че са злоупотребили с монополното си положение и отказали услуги на клиент.

Някой си клиент. Това е решение на Народното събрание в поле, което вече има различно решение на Министерски съвет.

Депутати с пълно мнозинство 179 от 179 отказват да признаят отговорност и не са съгласни да се приватизират пакети от "Булгартрансгаз". Напомням, няма компания в региона от страна членка на ЕС, която да не е приватизирана или да се намира в процедура. Това са европейските правила, които важат за всички, само не и за "националните достояния" - БЕХ и "Булгартрансгаз".

Бламирано бе правителствено решение. Борисов за втори път го бламират, а заедно с него и министърката.

Една малка група, енергийно задкулусие от всички партии, е убедила депутатите - голяма част от които си нямат хал хабер от детайлите, че лошите от Еврокомисията са били заблудени от още по-лошите тук жалващи се и става въпрос за запазване на националното достойнство. За тези хора то очевидно е несъвместимо с изпълненение на Директиви и общи правила.

А смисълът на упражнението е елементарен. Натресена глоба от 200 милиона нямаше как да не повдигне въпроса "Кой е виновен?" Разследване, разпити, обвинения... С малко повече късмет и съответен пиар - много обвинение, нито един осъден. Неприятното е, че ще лъснат схемите, в които се твърди, че участват и профитират политици.

Така с решение на парламента вече никой няма да бъде отговорен. Колективно отговорният парламент гласува за своята колективна безотговорност...

Но пропускат да отбележат, че парламентът няма пълномощия спрямо европейските закони и правила. Влакът напусна гарата и няма да се размине само с 200 милиона евро или толкова колкото комисията реши. Като откажат да изпълнят решение срещу БЕХ и "Булгартрансгаз", ще започне процедура срещу държавата и така влизаме в спиралата - неизпълнение - по-високи глоби - още по-голямо неизпълнение - още по-високи глоби.

Имената на отговорниците - Делян Добрев, Жельо Бойчев, Таско Ерменков. В парламента, забележете, има здрав съюз.

Да им напомня само какви ще бъдат последствията. Обжалването не може да произведе нищо освен потвърждаване на пълния или значителен размер на глобата, при всички случаи над това, което вероятно е било договорено. Плюс плащане на разходите по защитата. В момента има около десет (!?) жалби, по които Дирекция "Конкуренция" ще стартира нови процедури. При това от различни български компании.

Тук не трябва да има никакво съмнение в крайния резултат, защото работата на Комисията е да налага единни правила по цялата територия на Съюза. Тя няма друга възможност - защото иначе ще си останем остров на различността, в която не европравилата, здравият съюз с "Газпром" диктува. Нови жалби са подадени и по последните входно-изходни тарифи, които дискриминират български и чуждестранни ползватели на услугите на "Булгартрансгаз" в полза на "Газекспорт". Там нещата отиват към милиарди лева потенциални щети.

А сега се запознайте с балансите на "Булгартрансгаз" и БЕХ и вижте как може да им се отрази тази глоба от 200 милиона евро. На компания, която има приходи от 140 милиона евро, да ѝ наложиш глоба от 200 милиона - трябва незабавно да обяви неплатежоспосбност. Затова ще се намеси БЕХ, но той вече е на ръба на своята кредитоспособност след поредицата от спасяванията на НЕК. През следващите години предстоят огромни плащания по облигационни заеми, с които се спасяваше енергетиката, Няма да стане с увеличаване на капитала, защото процедурата трябва да мине през одобрение за държавна помощ. Поне не лесно.

И пак спасение с парите на данъкоплатците. Решение, което дори ще пиарват като патриотично, защитаващо честта и достойнството, докато ни вземат пари от джоба - по 70 лева на човек.

Тяхната, не нашата чест, разбира се, но с нашите пари...

Истината е, че с това решение всички спасиха статуквото, което обслужва интересите на "Газпром" и политици у нас, които са закачени на яслата на енергетиката. А те са много.

Но всяко зло за добро - Европейската комисия ще се прости с надеждите да "превъзпита" България.

Делян бил управляващ, Таско бил опозиция.

Да му мислят преговарящите от наша страна, които ще се чудят как да съчетаят арогантността на решението на Народното събрание с реалностите в Еврокомисията.

Добре започнахме българското Европредседателство. Да ни е честит новият български антиевропейски държавно-олигархичен полит-патриотизъм.

Коментари

bot bxl31wbofb's picture
bot bxl31wbofb
гост

Двеста милиона? Нищо не са!

Двеста милиона? Нищо не са! Ще ги платим. Важното е да сме позитивни. На фона на КТБ и Белене, българите са свикнали и повече да плащат. Важна е стабилността. Вече отиваме към 80 % "стабилни" българи. Само така, ... продължаваме напред ... хм, тъй де, все някъде ще му излезе края. Българите са най-умната и здрава нация. Външни сили постоянно спъват умния и работлив българин.

"Депутати с пълно мнозинство

"Депутати с пълно мнозинство 179 от 179 отказват да признаят отговорност и не са съгласни да се приватизират пакети от "Булгартрансгаз". " Разбира се! Това са исканията на Тоенерджи за приватизация на тръбите, която беше отхвърлена още при Виденов. Кои са от Тоенержи вижте по долу. Третият енергиен пакет на ЕК изисква само разделяне на собствеността върху тръбите и върху газа, който тече по-тях ББ е категоричен, че Б-я ще запази собствеността върху тръбите. ББ е склонен към преструктуриране на Булгаргаз, собственика на газа на наша територия. НС не разрешава на ББ дори такъв компромис. Бламирани от парламента са Сашо Дончев и Илиян Василев, които продължават да искат приватизация на Булгартрансгаз. Това е хибридното в тези брътвежи на Сашо11. п.с. Топенерджи - извадете пред скоби Р.Овчаров и С.Дончев: "БЪДЕЩЕТО на Топенерджи като инвестиционно дружество ще решават днес членовете на надзорния му и управителния му съвет в почивната станция на Газпром Морозовка край Москва. От българска страна тук вече са: Красимир Николов, Николай Вълканов, Румен Овчаров, Илия Павлов, Петър Събев, Сашо Дончев, Бело Белов, квесторите на Първа частна банка. ..." http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1996/09/01/1416446_ambiciozen_biznesplan_obsujdat_akcionerite_na/
 's picture

смехурко

Това обяснява

Това обяснява факта, че около изборите ни натресоха много по-висока поскъпване на цената на газа, отколкото това следваше да стане съобразно методиката за изчисление. Така, че никой не е бламиран, а още тогава са ни били заложили да платим глобите.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

САМО НЕ РАЗБРАХ,

от статията де е в случая интереса на ГАЗПРОМа.. За нашенска си вътрешна работа.. Авторът може ли да ми обясни вината на ГАЗПРОМ - например, за в ПЪТИ ПО-ВИСОКАТА СПРЯМО ЕВРОПЕЙСКАТА ТАКСА ТРАНЗИТ по експерименталната ни връзка с Гърция.. Той или БУЛГАРТРАНСГАЗ, заедно с италианските и гръцките си партньори, направиха така, че НИКОЙ ДА НЕ ПУСКА ГАЗ ПО НЕЯ.. И що не прочетох коментар на Илиянчо за казаното от Теменужката МУ на енергетиката - без руски газ хъб Балкан е невъзможен.. Също така, що ли не калкулира и загубите от транзитните такси... 2019 - ей я де е..
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А ДОКАТО ИЛИЯНЧО

плачка... УКРАЙНА се хвали с рекорден транзит на руски газ за ЕВРОПА!!!

:)

Интересът на Газпром е Булгартрансгаз да бъде обявен за продан и VTB да я купи, както купи БТК. Тъкмо затова са дитирамбите по-горе от Сашо11.

Горкият Сашо, по-зле е дори от клубните психопати и парцали...

Доносник Василев миналата седмица: "Борисов вече играе с Нинова срещу собствената си партия" Доносник Василев днес: "Нинова и партията на Борисов - срещу Борисов". Така са ги стиснали козяшките във фабриката за фейк нюз, че дори не помнят какво са писали миналата седмица.
 's picture

Бобо

Парцала Ганю безлики

Е заради такива парцали като тебе Ганю сме на този хал , докато има такива психоВатници вечно ще сме кочината

Доносник господаря си мени - нрава не!

Това важи и за Сашко...
 's picture

Бобо

Лалайко Стефчо

Стефчо ти въобще прочете ли статията или така по инерция си плещим КДСарски лакърдии , щото до сега не е изнесен един донос от Василев и бъди сигурен че ако имаше твоите щяха да го покажат ...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.