Малайзийски самолет "Боинг 777" с 280 пътници и 15 души екипаж на борда падна край руско-украинската граница, предаде ИТАР-ТАСС. Лайнерът е летял от Амстердам за Куала Лумпур, столицата на Малайзия.

В самолета не е имало български граждани, съобщиха от външното министерство в София.

Отломките на боинга горят близо до табелката на входа на село Грабове.

Машината е свалена с ракета "Бук", тип "земя-въздух", изстреляна от сепаратистите, заяви Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна, цитиран от Интерфакс-Украйна.

Президентът Петро Порошенко обяви случилото се за терористичен акт.

От ръководството на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) обаче веднага заявиха, че нямат нищо общо с трагичния инцидент. Те допълниха, че изобщо нямат на въоръжение ракетен комплекс "Бук".

Останките от машината са разпръснати на километри разстояние.

Руският президент Владимир Путин се е обадил по телефона на американския си колега Барак Обама, съобщи ИТАР-ТАСС. Той го е информирал за всички сведения за катастрофата, които е получил до момента на разговора между двамата, уточнява агенцията.

Няма оцелели на борда, съобщава ИТАР-ТАСС и добавя, че преди да падне, самолетът е летял на височина 10 000 метра. Едва ли сепаратистите имат ракети, които да стигат такава височина, коментират специалисти.

Други анализатори обаче изтъкват, че в района, където е паднал боингът, постоянно се водят сражения. Машината се разбила край селището Грабове, на 80 километра от град Донецк.

Парче от самолета

Самолетът започнал да се снижава 50 километра, преди да навлезе в руското въздушно пространство. По-късно на украинска територия били открити горящите му останки, твърди източник на Нюзру.

Очевидец, цитиран от Ройтерс, разказва, че телата на жертвите са разхвърляни в район от 15 км. Агенцията добавя, че веднага е бил информиран президентът на САЩ Барак Обама. От Вашингтон обаче не могат в момента да потвърдят нито една от версиите за разбиването на машината, нито да съобщят повече детайли около катастрофата.

Руснаци оглеждат отломки от падналия малайзийски самолет.

Украинският премиер Арсений Яценюк нареди незабавно да започне следствие. Боингът е паднал в района между селата Грабово и Торез, пише ИТАР-ТАСС.

Източник от Киев е съобщил, че до пътническия самолет е летял украински военен Ил-76 и е възможно сепаратистите да са искали да свалят него, но ракетата да е попаднала в машината от Малайзия.

Caption

Малко преди да дойде новината за падналия боинг, очевидци твърдяха, че сепаратисти са свалили самолет на украинските военновъздушни сили Ан-26 близо до селището Торез в Донецка област. Според свидетелите машината била улучена от ракета, след което се разпаднала на части във въздуха.

"Шокиран съм от съобщенията за катастрофирали самолет. Започнахме незабавно разследване", заяви малайзийският премиер Наджиб Разак, цитиран от Си Ен Ен.

Авиокомпаниите "Луфтханза" от Германия, "Ер Франс" от Франция, КЛМ от Холандия, "Аерофлот" и "Трансаеро" от Русия обявиха, че спират всички свои полети над въздушното пространство на Украйна. Това стори и българската компания "България ер".

Една от версиите е, че самолетът е летял над зоната, полетите над която бяха забранени от украинските власти заради провеждащата се там антитерористична операция. Спец;иалисти обаче контрираха, че тази зона не се простира на височина 10 000 метра.

Версия, изглеждаща напълно абсурдна, сподели пред Интерфакс източник от руската държавна агенция "Росавиация". Според него самолетът бил свален от украинските сили за сигурност, но действителната им цел бил не друг, а руският президент Владимир Путин. Неговият самолет много приличал на "Боинг 777". Освен това машината на руския лидер имала пресечна точка на маршрута си с този на сваления малайийски самолет, но над територията на Полша. Именно това прави това преположение съвсем неправдоподобно.

Великобритания свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради кщатастрофата. Лидерът на европейските либерали - белгиецът Ги Верхофстад, обяви катастрофата за терористичен акт.

В самолета пътували 80 деца, твърдят медии в Австрия.

На борда имало 23-ма американци, 70 холандци, четирима французи и 9 британци, гласят съобщения на западни средства за масова информация.