Убиецът Чарлс Менсън е починал в болница в Калифорния. В изявление на Управлението на затворите в Калифорния се казва:

„Затвърникът Чарлс Менсън, на 83 г., почина от естествена смърт в 8,13 часа, в неделя, 19 ноември 2017 г., в болница в окръг Кърн.“

Менсън бе осъден заедно с четирима от последователите си за организирането на поредица убийства през 1969 г. – на бременната актриса Шарън Тейт и на шестима други при две нападения, съобщава „Гардиън“.

Той беше лидер на култ, познат като „Семейство Менсън“, съставен предимно от недоволни млади жени, някои от които под негово влияние се превръщат в убийци. Петимата получиха смъртно наказание, но бяха помилвани след решение на Върховния съд през 1972 г. за забрана на изпълнението на смъртните наказания в Калифорния.

Менсън и неговият култ станаха печално известни с бруталната жестокост на убийството на Тейт и останалите шест жертви.

Шарън Тейт, съпруга на режисьора Роман Полански (в нощта на убийството ѝ той е извън страната), е бременна в осмия месец, когато последователите на Менсън нахлуват в дома ѝ в Лос Анджелис, убиват я с нож и застрелват гостите ѝ Джей Сербинг, Войтек Фриковски, Абигейл Фолгър и Стивън Парънт. Думата Pig (свиня) е изписана с кръв на входната врата на къщата.

Следващата нощ същата група убива двойката Лино и Розмари Лабианка.

Менсън и три от последователките му, Сюзан Аткинс, Патриша Кренуинкъл и Лесли Ван Хутен, бяха осъдени на смърт през лятото на 1969-а. Още един подсъдим, Чарлс „Текс“ Уотсън, бе осъден по-късно.

Самият Менсън няма пряко участие в убийствата на Шарън Тейт и гостите ѝ, но те са извършени от последователите му по негово нареждане. В дома на Лабианка той завързва жертвите, преди да остави последователите си да ги убият.

По време на процеса прокуратурата обявява, че Менсън и неговият култ са се опитвали да предизвикат междурасова война (която според лидера на култа е била предсказана в песента „Бийтълс“ Helter Skelter) с надеждата, че за убийствата ще бъдат обвинени „Черните пантери“ (афроамериканска организация, която – за разлика от учението на Мартин Лутър Кинг – поддържа въоръжената съпротива като отговор на агресията в борбата за граждански права на чернокожото население).

В интервю от 2014 г. адвокатът на Мансън, Ървинг Канарек, заяви, че клиентът му е невинен.

„Без съмнение той беше юридически невинен. И освен това той и фактически беше невинен“, каза Канарек, като уточни, че няма доказателства, които да свързват клиента му с делото.

Но при изслушване за предсрочно освобождаване през 2008 г., което беше отхвърлено, Менсън беше цитиран да казва на един от затворническите си психолози:

„Аз съм специален. Аз не съм като обикновените затворници. Прекарах живота си в затвора. Вкарах пет души в гроба. Аз съм много опасен човек.“

Според „Лос Анджелис таймс“ Менсън е извършил стотици нарушения на правилата, докато е държан в държавния затвор в Коркоран. Предсрочно освобождаване му е било отказано 12 пъти, като следващото изслушване е било насрочено за 2027 г.

През юни затворническите власти отхвърлиха искането за оневиняване и освобождаване и на Кренуинкъл, най-продължително държаната в затвора жена в САЩ, след като адвокатът й заяви, че е била малтретирана от Менсън или друг човек.

Убийството на Шарън Тейт и гостите ѝ от „Семейство Менсън“ бе показано в един от последните епизоди от седмия сезон на сериала „Американска семейна история: Култ“. Малко по-рано „Холивуд рипортър“ съобщи, че в следващия филм на Куентин Тарантино част от сюжета са убийствата, извършени от „Семейството“ на Чарлс Менсън.

"Площад Славейков"