Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Партиите ДСБ и "Да, България" и форматът "Нова република" около ДСБ обявиха общата платформа „Български манифест за Европа”. 

Както Клуб Z вече писа, поводът е предстоящото председателство на Европейския съвет и това че "България няма ясно заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни като съвременна европейска държава".

Днес "на една маса" в София седнаха някои от участниците, които се явиха разделени на миналите парламентарни избори - Атанас Атанасов, Христо Иванов, Радан Кънев. Партньори са още ПП "Зелените" и ПП ДЕОС.

Целта на днешното събитие бе да се представи група от експерти, които ще работят заедно за разработването на манифеста в следващите месеци. Това ще стане чрез серия от отворени публични дебати.

"Те имат една тежка задача - да изработят онези принципи, онези тежки задачи, чрез които България да стане пълноправен член на Европейският съюз", описа най-кратко функцията им лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Христо Иванов пък заяви, че най-точно е групата да бъде определена с израза "тънка червена линия", като припомни историческия й контекст - шотландските войници в червени униформи, спрели руската конница по време на Кримската война.

"Те не са партийци, те не са кандидати, тази платформа не е предизборна. Тя е отворена, към нея ще се присъединяват други хора. Тя е експертна и трябва да бъде дискусионна, за да се проведе един дебат, който иначе няма да се случи. Имат една задача - да ни върнат усещането за посока."

И отбеляза, че в момента се извършват "ежедневни атаки срещу базови европейски ценности - частната собственост, свободата на словото и на медиите". Като добави, че това не са "разпарчетосани схеми", а планирана атака.

"Това не е случайност, това е опит за по-нататъшно овладяване на държавата. Тази тънка червена линия зад мен трябва да спре това", каза още той.

Сред експертите са основни лица в политическите формации - евродепутатът Светослав Малинов, дипломатът Стефан Тафров, бившият депутат от РБ Мартин Димитров, бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, множество политолози, юристи, икономисти и други. Всеки от тях разказа накратко защо се присъединява към инициативата.

"Искам да се боря за европейските ценности и вярвам, че европейските ценности не са клише. На първо място това е законността, която гарантира основните права. И на второ място - здравите институции, които дават възможност и за образование, социално обезпечаване и здравеопазване на всеки човек", заяви той, и отбеляза "полу на шега", че се надява да ускори работата на екипа.

Атанас Славов, бивш кандидат-депутат на "Да, България", отбеляза:

"Ние искаме да сме активно в Европа, да пътуваме, да работим. Това, което обаче ни предлага сегашното управление, е да сме в периферията на Европа. Да папкаме, да слушкаме... но всъщност някои да папкат, а ние да слушкаме."

Според Мартин Димитров се готви нов "голям шлем":

"България от предпоследна стана последна за тези 10 години в ЕС. Ще позволим ли всички ние да продължи това следващите 10 години? Ако няма силна алтернатива, това ще стане. Държавата ни се е сдушила със силния срещу слабия. Оттук идват проблемите. Тече подмяна на пътя. Европейския път се опитват да го сменят с евразийския. Това е новият голям шлем."

Лидерът на "Зелените" Владислав Панев пък се изказа като на пресконференция на собствената си партия, като критикува конкретни политики на управляващите, като подчерта, че трябва да пазим Европейския съюз.

"Отново стартират проекта АЕЦ Белене, ще откраднат още 10 млрд, което ще увеличи цената на тока двойно. Ние имаме нужда от няколко скучни десетилетия. Швейцария е била скучна държава от 500 години насам", отбеляза той.

Не са отправени покани към експерти от другите десни парти, разкри пред Клуб Z Антоанета Цонева от "Да, България", но в бъдеще експертният екип ще се разширява, може би и с техни представители - това вече ще е решение на политическите ръководства на партиите зад платформата.

На финала Христо Иванов съобщи, че "току-що" е получил обаждане от Николай Ненчев, който му е съобщил, че БЗНС напуска Реформаторския блок и се присъединява към новата инициатива.

 

 

 

Коментари

Здравейте, костококи.

В коя банка са паричките тоя път, ПИБ?
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Щели да дискутират и задават посока

Пак тръгват отзад напред. Първо спечелете изборите, ве... иначе по нищо не се различавате от проф. Вучков.

:)

Дясна "тънка червена линия" Нито е дясна, нито е тънка, но е червена! ОФ-то на Станишев. "Манифест за Републиката" на клекналия със Станишев Дайнов, написан на аргонавтски.

Хахаха, мамини

Хахаха, мамини
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Червена линия срещу шишковците на Путя

Тези бая работа отварят на Цацата на Чайката на Путя. И на Делян на Сава на… Путя. И на Бойко на Бриго, свалил гащи и наведен пред… Путя. Все някой трябва да се изправи. И със заедност далече се стига, знаем.

Прав път

Закрепостено и целенасочено ограничено е мисленето на множеството хора. Поддаването на нещастието и малките мечти прозират и в редица коментари. Все пак, като сте заедно имате много по-голяма притегателна сила. Дано нещастието не е чак толкова необратимо загнездено у хората. Успех, разбира се!
 's picture

Petyo9

Дерзайте троли!

Ще ви увеличат надницата двойно! И ще наемат още ваши колеги. Плюйте и храчете двойно! Това искат от вас вашите работодатели. Всяка новина за инициатива и обединение на дясното ги докарва до див бяс. Леденостудени тръпки на страх пролазват по гърбовете им и вълни от леденостудена пот ги оросяват. Мнозина от сега власт-имащите съпеживяват смъртта на "боса на босовете" на сицилианската мафия Салваторе (Тото) Риина. Справедливостта иде. ПП: "Можеш да излъжеш много хора за кратко или малко хора за дълго, но не можеш да излъжеш всички завинаги" - Абрахам Линкълн

Ти сериозно ли, ве, трололо костококо?

Колкото и да си повтаряте мантрите, влакът замина. Има ли го Радан "в обещание да не подкрепя кабинет на Борисов" Кънев в някоя коалиция, тя е гарантирано загубила. Както се казва, може да лъжеш малко десебари за дълго време, но цял електорат - не.
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Пътя е това...

Това е пътят. Вижте реакцията на Пеевските вестници на следващия ден. Ще се уверите, че съм прав.
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Да България е добра новина

Да България и обединението с ДСБ е добра новина за… путьовците. Ще изприпкат при дядя Вова и ще кажат „Мы с тобой, ама, нали се сещаш… задунайска, незадунайска, сиренето е с пари. Кихай, че лошо.“ А на дядя Вова джобовете тънки, тънки (въглеводородите евтини, фашистките режими никой не ги кльопа в 21-ви век…) ама като е за прокурорската република на Балканите, нали троянски кон се води, все ще намери нищо. Ей, милиционерчета, палете свещи на тези, те ще ви изкарват заплатите в следващите години.

Ей, мама му стара, таз пуста шизофрения...

Хем "на дядя Вова жобовете тънки", хем имал трилиони в офшорки, че купил Брекзит, купил Тръмп, купил Борисов, купил "най-богатата провинция на Испания"... Как ги съвместявате тия фейкове в един мозък не ми е ясно, явно са ви много рапонести главите, та има място... :)))))

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.