Партиите ДСБ и "Да, България" и форматът "Нова република" около ДСБ обявиха общата платформа „Български манифест за Европа”. 

Както Клуб Z вече писа, поводът е предстоящото председателство на Европейския съвет и това че "България няма ясно заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни като съвременна европейска държава".

Днес "на една маса" в София седнаха някои от участниците, които се явиха разделени на миналите парламентарни избори - Атанас Атанасов, Христо Иванов, Радан Кънев. Партньори са още ПП "Зелените" и ПП ДЕОС.

Целта на днешното събитие бе да се представи група от експерти, които ще работят заедно за разработването на манифеста в следващите месеци. Това ще стане чрез серия от отворени публични дебати.

"Те имат една тежка задача - да изработят онези принципи, онези тежки задачи, чрез които България да стане пълноправен член на Европейският съюз", описа най-кратко функцията им лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Христо Иванов пък заяви, че най-точно е групата да бъде определена с израза "тънка червена линия", като припомни историческия й контекст - шотландските войници в червени униформи, спрели руската конница по време на Кримската война.

"Те не са партийци, те не са кандидати, тази платформа не е предизборна. Тя е отворена, към нея ще се присъединяват други хора. Тя е експертна и трябва да бъде дискусионна, за да се проведе един дебат, който иначе няма да се случи. Имат една задача - да ни върнат усещането за посока."

И отбеляза, че в момента се извършват "ежедневни атаки срещу базови европейски ценности - частната собственост, свободата на словото и на медиите". Като добави, че това не са "разпарчетосани схеми", а планирана атака.

"Това не е случайност, това е опит за по-нататъшно овладяване на държавата. Тази тънка червена линия зад мен трябва да спре това", каза още той.

Сред експертите са основни лица в политическите формации - евродепутатът Светослав Малинов, дипломатът Стефан Тафров, бившият депутат от РБ Мартин Димитров, бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, множество политолози, юристи, икономисти и други. Всеки от тях разказа накратко защо се присъединява към инициативата.

"Искам да се боря за европейските ценности и вярвам, че европейските ценности не са клише. На първо място това е законността, която гарантира основните права. И на второ място - здравите институции, които дават възможност и за образование, социално обезпечаване и здравеопазване на всеки човек", заяви той, и отбеляза "полу на шега", че се надява да ускори работата на екипа.

Атанас Славов, бивш кандидат-депутат на "Да, България", отбеляза:

"Ние искаме да сме активно в Европа, да пътуваме, да работим. Това, което обаче ни предлага сегашното управление, е да сме в периферията на Европа. Да папкаме, да слушкаме... но всъщност някои да папкат, а ние да слушкаме."

Според Мартин Димитров се готви нов "голям шлем":

"България от предпоследна стана последна за тези 10 години в ЕС. Ще позволим ли всички ние да продължи това следващите 10 години? Ако няма силна алтернатива, това ще стане. Държавата ни се е сдушила със силния срещу слабия. Оттук идват проблемите. Тече подмяна на пътя. Европейския път се опитват да го сменят с евразийския. Това е новият голям шлем."

Лидерът на "Зелените" Владислав Панев пък се изказа като на пресконференция на собствената си партия, като критикува конкретни политики на управляващите, като подчерта, че трябва да пазим Европейския съюз.

"Отново стартират проекта АЕЦ Белене, ще откраднат още 10 млрд, което ще увеличи цената на тока двойно. Ние имаме нужда от няколко скучни десетилетия. Швейцария е била скучна държава от 500 години насам", отбеляза той.

Не са отправени покани към експерти от другите десни парти, разкри пред Клуб Z Антоанета Цонева от "Да, България", но в бъдеще експертният екип ще се разширява, може би и с техни представители - това вече ще е решение на политическите ръководства на партиите зад платформата.

На финала Христо Иванов съобщи, че "току-що" е получил обаждане от Николай Ненчев, който му е съобщил, че БЗНС напуска Реформаторския блок и се присъединява към новата инициатива.