От доклада на БАН стана ясно, че има сценарии, в които АЕЦ "Белене" може да се реализира и да бъде финансово жизненоспособна. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на официалното представяне на доклада на икономическия институт на БАН относно възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ "Белене".

"Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден от анализа на БАН, беше има ли необходимост от нова мощност – ще бъде ли необходима не само на България, но и за целия регион. Отговорът, който чухме е, че ще има необходимост от такава", каза Петкова.

Другият важен въпрос бил има ли възможност и при какви  параметри проектът може да бъде реализиран. В доклада били разработени сценарии в широк диапазон - песимистични, умерени, оптимистични.

При инвестиционен разход 10,5 млрд. евро, съотношение 70 на сто привлечен към 30 на сто собствен капитал, лихва максимум 4,5 на сто, проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен, сочи докладът. Две трети от вариантите на БАН показват, че има смисъл да се строи ядрената централа и проектът ще е финансово обоснован. Участието на държавата би подобрило значително жизнеспособността на проекта, а най-добре е производителят на оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде и строител на централата.

Разработен е и сценарий, при който оборудването може да бъде продадено, но според БАН това трябва да бъде последната възможност.

Докладът на БАН за бъдещето на АЕЦ "Белене" няма да бъде публикуван официално в цялост, а само в резюме, каза още Петкова. Докладът е собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и всички учени, участвали в изготвянето му, са подписали декларации за конфиденциалност.

АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран, ако бъдат постигнати параметрите, които сме посочили в нашите финансови анализи. Това каза проф. Александър Тасев, директор на Института за икономически изследвания на БАН.Той поясни, че са разработени различни сценарии за икономическото развитие на страната ни през следващите години, както и производството и потреблението на електрическа енергия в България и региона. Проф Тасев отбеляза, че от гледна точка на правния анализ най-лошият вариант би бил, ако нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това което е закупено до тук, просто ще се зареже. Резултатите показват че участието на държавата в проекта, съвместно със стратегически инвеститор би подобрило значително финансовите резултати.

България, ако не продължи с изграждането на ядрени централи, ще остане на тъмно след 2030 г., заяви бившият директор на АЕЦ "Белене" Иван Генов, който сега е депутат от БСП. Той попита защо докладът е изготвен със заложена стойност от 125 лв. на мегаватчас произведени в АЕЦ "Козлодуй" след само 7-8 години, като сега цената е 48-50 лева. Генов попита и кой е дал данни за хранилище за ядрени отпадъци на стойност 3 млрд. евро, които да се делят между "Козлодуй" и "Белене". Според него тези пари само товарят проекта.

Енергийният експерт Иван Хиновски пък заяви АЕЦ "Белене" може да започне да се строи най-рано през 2025 г. и то ако се действа веднага.