Европейският парламент съобщи днес, че е готов да преговаря с правителствата за преразглеждане на системата за даване на убежище в ЕС, т.нар. Дъблински регламент.

Предложени миналата година от Европейската комисия промени в него предполагат, че  страната, в която първо пристигат търсещите убежище, няма да е автоматично отговорна за обработването на молбите им.  

Освен това всички държави в ЕС ще трябва да приемат квоти от търсещи убежище в Европа при миграционна криза. Тези от тях, които откажат, подлежат на финансови санкции.

Промените предполагат сегашните временни схеми за преразпределяне на мигранти в ЕС да бъдат заменени с постоянно действащ механизъм, който Европейската комисия ще може да задейства при миграционна криза. 

Сегашният механизъм за солидарност е временен и се основава на две решения на вътрешните министри на ЕС, взети с квалифицирано мнозинство.

Евродепутатите одобриха с 390 на 175 гласа и 44 въздържали се мандата за преговори, който беше изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Парламентът може да започне преговори със Съвета, веднага след като държавите членки се споразумеят за своята позиция.

Вече почти година и половина обаче правителствата не могат да намерят обща позиция по предложените изменения на регламента и вероятно дискусията ще се пренесе по време на българското председателство през първото полугодие на 2018 г.