Подялбата на властта по върховете на ЕС се отлага за 30 август. Държавните и правителствените ръководители на 28-те не се споразумяха кой да стане външен министър на Европа и кой да председателства срещите й на върха, съобщи в председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой. 

Националните лидери заседаваха до 3 часа сутринта българско време, но становищата кои да са приемниците на първия дипломат на ЕС Катрин Ащън и на Ван Ромпьой се оказаха непримирими. 

"Още не сме на точката, където можем да вземем консенсусно решение за пълен пакет от назначения," каза той. "Това е жалко, но не е в никакъв случай драматично...Често има нужда от време ... Убеден съм, че на 30 август ще вземем решение."

Ван Ромпьой подчерта, че това ще е "пакетно решение", което да намери политически и географски баланс и да отчете равенството на половете.

"Днес не сме преговаряли. Трябва глобално решение," добави той. 

Досега две от върховите позиции в ЕС - на председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент - са заети съответно от християндемократа от Люксембург Жан-Клод Юнкер и германския социалдемократ Мартин Шулц.

Техните партии са в голяма коалиция в Европейския парламент, но още спорят кой да наследи върховния преставител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън - британска лейбъристка Катрин Ащън и белгийския християндемократ Ван Ромпьой.

Като фаворитка за първия пост се сочи италианската външна министърка Федерика Могерини. Нейни конкуренти са българската еврокомисарка Кристалина Георгиева и полският първи дипломат Радослав Сикорски.

Социалистите настояват да имат длъжността на Ащън, което би убило шансовете на Георгиева, подкрепа за която днес обяви премиерът Пламен Орешарски. Могерини обаче няма доверието на всички държави заради меката позиция на страната й към Русия.

Най-често спряганото име за председател на Европейския съвет досега е на датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмидт. Неиното назначаване заедно с Могерини би изкривило политическия баланс в полза на социалистите, които бяха втори на европейсите избори.