Първо, уточнение - не съм социалист! Даже изобщо не си падам по столетници.

Казвам го ясно, защото сега ще кажа, че за първи път от много време си мисля, че БСП е напълно права в решението си да се опъне на актуализацията на бюджета. Сервирали им я в 14, 30. Или в 12 без 5. Часът не е важен, а хронологията. 

А тя е следната: партиите се били разбрали в понеделник, няКОЙ пренаписал бюджетните прогнози във вторник и хоп, в сряда, минсъветът ги одобрил. И троп - ето ги в парламента. Това при положение, че финансовият министър Петър Чобанов изрично уточни, че сметките няма как да са верни. За здравната каса числата са ясни до края на април. Какво се е случило през май и юни не е много ясно. 

225 млн. лева отгоре за здраве вероятно не са достатъчно, но в нереформирана система нали не се съмнявате, че и 330 млн. да бяха, както искат лекарите, пак щяха да изтекат. Но за парите за здраве наистина са необходими.

За промените в държавния бюджет нещата са доста по-различни. Там дефицитът е увеличен със 725 млн. лева - допълнителните пари за здраве и намаление на приходите от ДДС с 500 милиона лева. Отделно са предвидени 3,4 милиарда лева за увеличаване на дълга. При все че "масрафът" с КТБ ще глътне в най-лошия случай 1,5 - 2 млрд. лева по признания на финансовия министър. Останалото са буфери, от които да се харчи.

Кой и как ще харчи - не е ясно към днешна дата. Но е хубаво да има пари за харчене.

Няма как да са верни сметките. То затова и не се правят в средата на годината, ами някъде към октомври-ноември, когато картината е по-ясна. Сега обаче друго се изяснява. Актуализацията с милиардите се приема от ДПС и от ГЕРБ, а БСП свенливо се дърпа, че не може да прави такива неща. И май започнаха да разбират, че са ги пуснали по пързалката.

Може би точно това дава отговор и на въпроса кой ще харчи парите!