Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От няколко дни много приятели възмутени споделят снимки от една страница във фейсбук – нарича се „България и Русия – заедно вовеки“. (По-късно Фейсбук спря достъпа до тази страница заради многото сигнали - б.р.)Това не е единствената страница с агресивно антизападно и проруско съдържание, но се откроява с еднозначните призиви към насилие и закани за убийства дори на конкретни личности.

Последователите на тази страница са 65 000 души. Голяма част от тях прочетоха преди дни (снимки от примерите след края на текста):

Събираме ударна група, които притежават огнестрелни оръжия.

Бъдете сигурни, че настъпва времето, когато русофобите ще бъдат отстрелвани. Единствено русофобът, който не диша, не е заплаха за националната сигурност на България.

Фейсбук предоставя възможност на потребителите да сигнализират за неподходящо съдържание. Много хора го направиха, а някои продължават да го правят. Самата социална мрежа призовава потребителите си да подават сигнал, когато има „Credible threat of violence – основателна заплаха за насилие“.

На всички сигнали екипът на Марк Зукърбърг (не е известно дали е съставен от живи хора или машини) отговаря:

Благодарим ви за сигнала – постъпихте правилно, като ни информирахте. Разгледахме страницата, която докладвахте, и въпреки че тя не нарушава нито един от нашите Стандарти на общността...“ - ала-бала и т.н.

Фейсбук търпи много критики за начина, по който модерира съдържанието – пропуска фалшивите новини и санкционира истински, докато се бори с... фалшивите новини. Блокира профили на хора само заради групово докладване дори и без да има нарушение. И този път социалната мрежа на Марк Зукърбърг не санкционира тези открити призиви към насилие.

Но ние не плащаме от данъците си на Марк Зукърбърг, за да следи за законността в България. Плащаме обаче на главния прокурор, специални и не толкова специални служби, които би трябвало да се интересуват от този случай. Но не се интересуват.

Не се интересуват и от този призив:

Призоваваме всички родолюбиви българи да ликвидират русофоби!

Започваме да охраняваме на отделни дати руските и съветските паметници. Ще ликвидираме физически всеки, който се опита да ги оскверни, а снимки на отрязаните им глави ще разпространяваме по медиите.

Под този призив има линк към публикация от сайт с измислени новини, а в заглавието са имената на двама конкретни и публично познати български граждани – Радан Кънев и Емил Джасим. И това ли е невинно?

Тази група редовно пише за „изметта Израел“, споделя фалшиви новини срещу Запада, възхвалява с небивалици Русия, обижда конкретни хора – но всичко това можем да приемем като част от свободата на словото.

Призивите към насилие обаче не са свобода на словото. Ето още един пример:

За 1.5 милиарда лева българските корви искат да купят 8 стари ф-16. За същите пари Русия предлага 12 Су-35.

Един ден ще има рязане на главите на предателите. Русофобите в България трябва да бъдат избити.

Страницата споделя новина за президента Румен Радев и заедно с това призовава:

Да унищожим изродите!!!“

„Да потопим предателите в собствената им кръв!

Споделено е и възмущение от изрисуването на паметника на Альоша с нацистки надписи – напълно оправдано възмущение, но призовава и за още нещо:

Ще последва провеждане на специално мероприятие по издирване и физическо елиминиране на терористите!

Такива неща стават в България, г-н Цацаров. Извинявайте за неудобството.

 

Коментари

Ray Garraty's picture
Ray Garraty
infidel

.

Тая страница е много забавна, пълна е с терористи, които викат "дръжте терористите".

Проблема в държавата ни е, че

Проблема в държавата ни е, че ние наистина разчитаме повече на Зукърбърг от колкото на ЦацарОФФ и ДАНС...

И още няколко страници,

И още няколко страници, заслужаващи вниманието на прокуратурата и ДАНС: https://www.facebook.com/smersh.bg/ https://bg-bg.facebook.com/voenensauz/ https://bg-bg.facebook.com/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%91%D0%9D%D0%90-675964665855154/
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Каквоооо... Бедров, даваш ли

Каквоооо... Бедров, даваш ли си сметка че ако Цацата арестува всички форумни идиоти призоваващи към насилие спрямо Боко, любимото ти ДСБ остава без електорат.

Аман от форумни идиоти!

Аман от форумни идиоти! Крайно време е хората да започнат да носят реална отговорност за думите и делтата си. Всеки да си носи отговорност. Няма значение кой за кой ще гласува и т.н. Има закони, има правила, които ТРЯБВА да важат за всички, а не както е сега - за един определен кръг от хора законите не важат, защото главния прокурор е недосегаем и никой не може да му потърси отговорност, защо не предприема нужните действия за защита на суверенитета на държавата! А тези про-Руски страници за част от хибридната атака на Русия спрямо нашата държава, както и срещу ЕС и НАТО. Създателите им, както и пишещите там призиви за саморазправа, въоръжена съпротива и т.н. руски опорни точки - да си носят отговорността!
 's picture

Бобо

Патката от четвърти километър

Какво бе Пате правиш тука , кога избяга от Карлуково .....
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

И червеният мъпет

раздава тука от време на време смъртни присъди и призиви за бесилото, ама ако го срещна, за да ги изпълни ще натежи с 2 килограма лайна в гащите. :))

Отчаянието

Води до различни реакции. Някои мислят, че спасението е само в Русия, други смятат, че всички проблеми идват от Русия. И двете групи имат твърде мъглява представа за съвременна Русия. Или с други думи, не сте много по-различни от тях. Запалянкорщина.
 's picture

Милен

За двете групи

Не знам от каква позиция го казваш, но с констатацията ще се съглася на 100%: " И двете групи имат твърде мъглява представа за съвременна Русия". Това става за точка първа на някакъв документ :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.