Спорните промени в Закона за съдебната власт са одобрени от президента Румен Радев и той е издал указ за публикуването им и влизането им в сила. Това става ясно от справка в утрешното съдържание на Държавен вестник.

Промените са най-известни с това, че постановяват до 6 заплати годишно бонус за работещите в антикорупционните спецпрокуратура и съд, и съответстващите им апелативни инстанции. Предвидени са такива бонуси и за съдебните служители, където има огромно текучество и недостиг на подготвени кадри.

Проблемът, изтъкван от мнозина български и международни юристи - най-просто казано - е, че относно магистратите се създава привилигерована каста - останалите съдии могат да бъдат поощрявани, само по ясно описана в закона схема от изчисления на натовареност, приключени актове и пр. Докато за спецсъда се въвежда някакъв правилник, който тепърва ще бъде написан от ВСС.

Съставът на новия Висш съдебен съвет се изказа абсолютно едонодушно срещу спорното решение, а Цветинка Пашкунова - зам.председател на Етичната комисия на съдиите, ги нарече "една неоснователна привилегия".

Защитниците на бонусите - сред които и ДПС, пък пламенно прокламираха, че съдиите, които ще борят корупцията, заслужават такива стимули. Не стана ясно защо години наред СГС - където бяха тези дела, не е бил обект на такова ласкаво отношение.

Интересна бе съдбата на другото от "възловите" предложения на групата депутати, водени лично от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. С него бе отнета възможността на ВСС да се произнася по отстраняването на магистрат - включително съдия, ако срещу него бъде образувано досъдебно производство. То ставаше автоматично. Така прокурорите, чиито актове подлежат на контрол от магистратите в черни тоги, можеха да "опраскат" на всякакво съмнително основание съдия за неопределено време. Т.е. - контролираният може да рестриктира контролиращия го орган.

Срещу предложението се обяви дори Комисията за демокрация чрез право към ЕК, т. нар. Венецианска комисия. Министър Цецка Цачева (ГЕРБ) пък написа на Данаил Кирилов (ГЕРБ) писмо по повода. В крайна сметка бе даден "заден ход" на много съмнителното предложение.

Преди утрешния факт, Румен Радев пък одобри и промените в НПК, които пратиха въпросните дела - според субекта на деянието, в спецмагистратурите. То предстои да бъде атакувано от Общото събрание на съдиите от ВКС пред Конституционния съд на основание - че създаването на специални съдилища противоречи на основния закон (такива са били например Народният съд, военните трибунали, и пр.).