С пълно единодушие от 20:0 Висшият съдебен съвет днес се противопостави на идеята на парламента да има бонуси до 6 заплати всяка година за магистрати от спецпрокуратурата и спецсъда. Отсъстваха главният прокуор Сотир Цацаров - основен радетел за това важните дела да отидат в Спецсъда, както и още 4 членове.

Предложението бе подкрепено в Народното събрание от удивително единодушните ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и ДПС.

Цветинка Пашкунова докладва днес становището на правната комисия на ВСС по повод промените, които в момента са между първо и второ четене. Тя окачестви това като "една неоснователна привилегия" и заяви, че правната комисия "категорично не приема" проекта за промени в Закона за съдебната власт в тази им част.

По повод прословутите спецдела, тя каза, че "не очертават фактическа и правна сложност, различна от разглежданите от останалите общи прокуратури и съдилища".

"Тези дела не са и много на брой – както знаете от изнесената информация, 26 броя дела с особени субекти", окончателно поясни Пашкунова.

(Толкова са всичко на всичко делата за "висока корупция", образувани от началото на 2015 г. до октомври 2017 г. в СГС. Но дори и от тях само 5 ще отидат в Спецсъда, б.а.).

Тя допълни още, че правната комисия на ВСС има резерви по отношение на проектопромените, касаещи съдиите по вписвания и държавните съдебни изпълнители. Комисията подкрепя само промените на правилата при командироване 

Думата взе Драгомир Кояджиков, който идва именно от Апелативния спецсъд и заяви, че ще подкрепи становището на правната комисия, защото наистина бонусите трябва да са обвързани с добри резулати.

Той призова обаче - да се търси някакво решение за съдебните служители в тези институции, за да бъдат мотивирани те някак (в проекта за промени в ЗСВ влизаха и съдебните служители, б.а.).

"При щатна численост 45 служители, са напуснали за тези 6 години 25 - само съдебни секретари и деловодители. Тези хора са преминали в СГС, АССГ, НСлС и Военен съд с един и същ мотив при напускане: голямата натоварност.

Безспорно може да се установи с документи, че заседанията там се провеждат по 7-8 часа, което е доста сериозно натоварване на тези съдебни служители."

Практически той предложи само "да се даде някакъв реален стимул на служителите, за да имат мотив да останат там да работят", но не считал, че това трябва да е непременно със закон.

Действията на ВСС по предлаганите промени са "съгласувателни" и мнението на съвета носи само информативен характер за депутатите. Какво предстои да предприемат те, ще видим.