Държавният глава Румен Радев и президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002- 2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017) откриха възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев (1990–1997) в село Веселиново, съобщи БГНЕС.

"Д-р Желев имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата народен."

Това заяви в словото си президентът Радев. Той изтъкна, че епохата е натоварила политиците на прехода с бремето на много грешки - и техни, и чужди.

"Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст", каза още Радев.

И допълни, че д-р Желев е бил убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран.

"От години спорим дали преходът е свършил. Мисля, че ще можем да го твърдим, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата. Когато аргументите изместят дамгите. Когато се проникнем с уважение към всички жертви от всички епохи и се отнасяме с респект към градивните, прогресивните и родолюбците. Без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен."

Това каза още Радев.

"За всички нас президентът Желев е мъдър политик, символ на единството, символ на скромност, на човещина, на мъдрост, която бликаше от всяко негово действие".

Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, Според него д-р Желев е успял по мирен и добронамерен начин да придвижи страната напред в труден момент.

"Помня всяка среща, всяка негова дума, всяко наше събиране, при което той по неговия усмихнат, скромен, добронамерен и визионерски начин ни караше да го слушаме, да се поучим от него и да следваме неговия път. С неговата невероятна скромност, добрина и човещина той запали всички нас със своята обич към България и неговата голяма тема за Балканите. Д-р Желев беше много почитан и много уважаван на Балканите, за нас е чест да го уважим", каза още Плевнелиев.

Според президента Георги Първанов в днешното събитие има знак на приемственост. Той посочи, че д-р Желев остава в историята на българския преход със своята смелост и решителност, с характера и волята си.

"Лично аз го помня с трудни отношения между президент в негово лице и опозиционен лидер в мое и чудесни отношения във времето, когато аз бях президент, той вече не беше на този пост, но имахме  много добро взаимодействие. Той беше представител на президентската институция на много форуми по моя молба и надявам се наистина това да бъде добра традиция", каза Георги Първанов.

"Радвам се, че поставяме началото на една великолепна традиция и действащият президент, и всички президенти на България досега да се съберем заедно, за да отдадем почит на първия демократично избран президент Желю Желев".

Това заяви президентът Петър Стоянов. Според него днещното събитие е  важен знак за българската демокрация, защото все още ни липсва, е чувството на институционалност и уважение към институциите.

"Това, което ни липсва е чувството на приемственост. Всеки от нас идва на власт с мисълта, че е първи, неповторим и че започва да гради новото бъдеще, а всъщност всеки умен човек трябва да е наясно с едно - търси поуките от миналото, стъпвай на здравия фундамент от миналото, ако искаш да градиш истинско бъдеще", каза Стоянов.

 

Желю Желев е роден през 1935 г. Преди 1989 г. той е известен най-вече като автора на книгата "Фашизмът", в която прави сравнение между фашизма и тогавашната социалистическа държава. По негова инициатива на 3 ноември 1988 г. е създаден Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. След 1989 г. Желев е първият лидер на СДС. През август 1990 г. е избран от 7-ото Велико народно събрание за президент. През 1992 г. печели президентските избори и става първият демократично избран държавен глава на България.

Президентският му мандат се помни с няколко важни събития. През 1992 г. Желев дава пресконференция, в която критикува правителството на СДС начело с Филип Димитров. Това събитие остава известно като "Боянските ливади". През 1991 г. Желев е единственият държавен глава, който успява да се свърже с президента на Русия Борис Елцин по време на преврата срещу него. През януари 1992 г. той подкрепя признаването на Македония от страна на България.