Бившият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров вече ще прави политически анализи. И в това си качество гостува в Нова телевизия, където коментира изказването на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че българските евреи са спасени от Червената армия.

"Нито Москва, нито Русия го е казала това, казала го е една пикла, която няма и цици, както всички рускини. Пикла без цици", заяви Димитров.

Според него това е "гаф на мацката, сигурно са я наказали вече".

"Погледни колко е слаба, външният й вид е ужасен. Тя не е говорител на Путин. Младоци като теб са седнали и написали, следвайки една мантра на руската пропаганда - Червената армия смаза 9/10 от Вермахта. Следователно Западът дължи демокрацията, благосъстоянието си, хубавия си живот на Червената армия", каза още Димитров.

Той коментира и отношенията между България и Русия.

"Трябва да внимаваме, защото сме само една буболечка до мечката, защото дори без да иска, може да ни смачка. Само докато се обръща от хълбок на хълбок може да ни смачка", каза Димитров, припомняйки думи на цар Борис III.

[[nid:60421]]

Божидар Димитров заяви, че не вижда тенденция в поведението на Москва към нас, защото Русия не ни смята за солиден фактор, на който да нанася удари.

"Човек колкото и да бяга, политиката го преследва, тя го настига, прави му предложение, на което не може да откаже, и той се съгласява."

Така Димитров обясни бъдещите си занимания. Засега обаче ще пише мемоари и политически анализи.

"Колкото повече нападат Валери Симеонов, толкова повече българи ще гласуват за тях. Монтажите и демонтажите ги прави българският народ."

Това пък бе коментарът на Димитров за изявленията на ДПС, че ще демонтират правителството.

"ДПС, както и да го гледаш, е една етническа партия с няколко еничари. БСП, ако не вдигат шум, ще бъдат забравени. ДПС не може да вдига шум, защото дори първите им братовчеди са в местната власт. Тази опозиция е много изхабена", обобщи Димитров.

Според него Бойко Борисов "изобщо не се притеснява, подсмихва се, реже ленти, надзирава строежи".

 

Според Божидар Димитров опозицията в България не е достойна, трябва да се намери нова.

"Опозицията не е излишна, иначе няма да има демокрация. Трябва да се намери друга опозиция. Винаги може да се намери една нова партия. Погледнете как пръкват на Запад партиите от места, от които не очакваш", каза още Димитров.

Презз миналата седмица Димитров се пенсионира официално като шеф на НИМ. Той бе награден от министъра на културата Боиол Банов за принос развитието на българската култура.