Нов политически проект ще градят от Движение "България на гражданите" - РОД, или "Реформаторски общности за демокрация".

Днес националният съвет на партията даде мандат на ръководството да започне политически консултации за новата формация. Целта е да се обединят партиите по места в страната за местния вот през 2019 г. - най-близкия, ако догодина няма изненади.

Идеята е на местните структури на ДБГ, а целта е да създадат местна "съпротива" срещу управляващите, като се проведат консултации с НПО-та, регионални партии и местни коалиции. Според общинските съветници и областни координатори на Движението, разрушаването на монопола на ГЕРБ в страната може да стане само през подобни широки обединения, излизащи от рамките на Реформаторския блок.

Председателят на партията Димитър Делчев заяви днес, че от обединенията РОД автоматично се изключват ГЕРБ, БСП и ДПС, но кои други политически или граждански субекти ще се допуснат ще се реши след консултации. 

Националният съвет на ДБГ продължава и в момента. Утре партията ще представи другите ключови решения пред медиите, както и решение дали да подкрепят вота на недоверие срещу Борисов.