Движение "България на гражданите" ще работи за коалиция за местните избори, която да разбие монопола на ГЕРБ. Това заяви новоизбраният лидер на партията Димитър Делчев на 4-ото национално събрание на партията днес.

Делчев бе избран единодушно от делегатите, след като единствената му опонентка за поста, останала до последния етап на състезанието -  Богдана Станоева, днес в крайна сметка се отказа от надпреварата. 

"Нашата цел ще бъде заедно с други партии да разбием модела, който ГЕРБ управлява общините, модела на феодализация, на създаване на феодалните владения, които имат само за цел да изсмукват ресурсите на местните общини", каза още Делчев.

На въпрос кои са възможните партньори в тази коалиция, той очерта широки граници:

"Партньори ще са всички партии, които искат демократичност за България, които желаят истинска промяна в нашето общество. В този смисъл виждам партиите, които са част от демократичата общност, и други политически партии, хора и най-вече организации, които смятат, че промяната на България - това България да върви по пътя на западните държави - е тяхна кауза. За нас е такава."

Делчев заяви, че е готов да работи и с тези, които напуснаха ДБГ след последния вот, както и със СДС. На неколкократни питания на журналисти за лидера на старата десница Божидар Лукарски, той отбеляза, че "там има и много други хора".

"За да може истински да се противопоставим на този полудиктаторски режим, който ни управлява, коалицията трябва да включва всички, които искат да се борят с него."

Според него Реформаторският блок в голяма степен е изпълнил своята цел.

"Реформаторският блок ще продължава да работи, поне до момента, до който тази голяма, широка анти-ГЕРБ коалиция не се създаде, тоест той ще прерастне в нещо по-голямо, което истински да се противопостави на модела, който в момента съществува в държавата."

Според него ГЕРБ отново ще предизвикат предсрочни избори сами, "когато патерицата "Обединени патриоти" стане къса", както са правили вече три пъти досега.  И очерта основните приоритети на ДБГ:

"Със сигурност знам, че на следващите местни избори ще сме противници на корупцията, противници на феодализацията, противници на бедността и ниските пенсии, които няма как да се увеличат при това управление."