Двата акта, с които малкото градче Елин Пелин се прочу: да изгони семейство законно пребиваващи сирийци, и кметската забрана на Хелоуин, имали за цел "да бият една аларма". Това призна самият градоначалник Ивайло Симеонов в интервю за Нова тв.

Той се съгласи, че "в интерес на истината това семейство май бяха бежанци". Но целта на обществеността (която буквално изхвърли сирийците, б.р.) били "афганистански момчета" и многократните опити те да бъдат настанени, и то в домове за деца, макар че видимо били много по-стари.

 

Относно празниците - и акта, с който забрани в училища и забавачки т. нар. Хелоуин, той пак каза, че целта била да "бият една аларма".

„Хората са много жадни за това да се видят отново заедно. Когато ние сме заедно в носии и когато играем хоро, тази енергия е нещо, което те кара да си по-добър", каза Симеонов.

Той призна, че на територията на общината "по-голямата част" от децата започват деня с физзарядка и ходят с народни носии.

"Нашата община имаме невероятни поводи да бъдем горди", обяви градоначалникът и изреди спортните успехи - включително шампион по плуване, нищо че нямат басейн.

„Най-притеснителното за мен е, че през последните години националните празници започнаха да се приемат като почивни дни. А те са дни, в които ние трябва да излезем заедно и да почувстваме това, което имаме като наследство, култура и нещо, за което трябва да се гордеем”, каза в предаването „Събуди се” Симеонов.

На въпрос на водещата - как така най-големите палати на джебчийската мафия са в Елин Пелин, Симеонов каза, че не е разследващ орган, но е предприел всички действия.

"Самите къщи са законни, а доколко доходите кореспондират с къщите, е друг въпрос", обяви кметът, който при наличие не актове от НАП или други органи ще е "първият, който ще отиде там, за да спре тази безнаказаност".

"Има неверотни кметове в България – каза той на въпроса на Лора Крумова защо кметовете у нас са смятани за корумпирани. - Може би има и такива, които не са съвсем морални. Но, за съжаление, има нагласата, че каквото и да правиш, ти крадеш."