Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отново забрани празнуването на Хелоуин в детските градини, училищата и читалищата. Това съобщи БНР.

"Миналата година пусках една заповед, с която забранихме празнуването на Хелоуин в детските градини, училищата и читалищата. Тази година ще направим същото. Миналата година децата в града дори не бяха в течение защо почиват на 1 ноември, повечето си мислеха, че е заради Хелоуин. В тези празници няма нищо християнско, а будителите, тези хора, заради които сме това, което сме, остават на заден план."

Това заяви Симеонов. Той разказа, че във всички общински помещения, учреждения, училища, детски градини, читалища има забрана да се празнува този ден. За сметка на това по повод Деня на будителите на 1 ноември в Елин Пелин ще има факелни тържества и шествие.

Симеонов спечели последните местни избори като кандидат на местна коалиция ВМРО-Нова България. Преди няколко месеца едно сирийско семейство от бежанци бе буквално изгонено от Елин Пелин. След 4-месечна битка с институции и ксенофобски настроения семейство Джабер получи български лични документи. Чужденците имаха хуманитарен статут, но общината отказваше да ги регистрира, а местни хора заявиха, че ще покръстят "пришълците" насилствено.