Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов съобщи пред Нова телевизия, че транспортната фирма „Юнион Ивкони“ има от началото на годината 28 съставени акта за нарушения, подобни на това, което причини катастрофата преди два дни на магистрала „Тракия“. Тогава автобусът, пътуващ от София към Слънчев бряг, напусна платното и падна в канавката. Пострадаха 20 души, за щастие нямаше жертви.

Автобусът е на „Юнион Ивкони“, а един от собствениците на фирмата е Ивайло Константинов – депутат от ГЕРБ и член на транспортната комисия в Народното събрание.

Катастрофиралият автобус не е имал тахографска шайба, която да отчита времето за шофиране. Водачът вероятно е взел курса на свой колега и е карал повече от допустимите часове.

Не съществува моторно превозно средство над 3 тона, което да не е снабдено с тахографски уред. Шайбата се поставя допълнително в него и отчита движението, престоя и почивките на шофьор в рамките на 24 часа. Тахографският апарат на катастрофиралия автобус или е махнат от преводното средство, или е изпаднал по време на пътния инцидент“, каза пред Нова телевизия зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

Само от началото на годината „Юнион Ивкони“ е хваната 28 пъти с нарушения за неправилното функциониране на тахографите и липсата на контрол върху попълването на пътните листове. Последният акт е на стойност 10 300 лева.

Законът дава право на шофьорите на автобуси да карат в продължение на 4,5 часа, след това да почиват 4,5 часа и чак тогава да имат правото да продължат да шофират още 4,5 часа. След това трябва задължително 11 часа почивка - т.е. не повече от 9 часа на денонощие е разрешеното шофиране. В случая от понеделник това не е спазено.

В България е изключително тежко положението с работната ръка“ - така Ангел Попов коментира нарушението.

Прокуратурата в Ямбол съобщи, че работи по три версии – преумора, техническа неизправност или засичане от друго превозно средство.

Самият Ангел Попов пък е проверяван от прокуратурата заради подаден сигнал от транспортно сдружение срещу него, че е уреждал определен вид разрешителни за транспорт от името на министъра. Информацията за това бе изнесена още преди пет месеца, но прокуратурата започна проверка чак след като депутати от БСП повдигнаха темата преди две седмици.

Коментари

Безнаказани корупционери в Герб?

Не може да бъде!
 's picture

Бобо

ГЕРБостан

В ГЕРБостан е така , куче влачи диря няма , дет се вика да го духат бедните .....

Вашите коалиционни партньори :)

16 милиарда им харизахте, наздраве.

Основното

Защо станал инцидента? Шофьорът заспал, нямал тахометър, фирмата-превозвач била на незнам кой си... И никой не пише за основната причина - защо в рамките на магистралата има канавка, която не е обезопасена с мантинела. Вижда се от снимката, но съм пътувал в този участък, когато движението и в двете посоки беше в едното платно. Движехме се в аварийната лента - на 50-60 см. от канавка. Едно мърдане с волана и си вътре.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Добре че не е имало мантинела

Добре че не е имало мантинела, иначе щяхя да останат на пътното платно и да има жертви от други превозни средства. А ако 60 сантиметра отстъп ти се види тясно - купи си колело
i l's picture
i l
ivanll

Юнион Ивкони

Юнион Ивкони са пословични, един безавариен курс нямам с тях.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Аз нямам курс със тях. И с

Аз нямам курс със тях. И с който и да било друг автобусен превозвач. Но като съм гледала поведението им пътя, трябва наистина да си малоумен да се возиш с тях. Или да нямаш абсолютно никакъв друг избор.

По тозъ въпросъ нѣма споръ

По тозъ въпросъ нѣма споръ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.