8 души загинаха, а 15 са ранени в Ню Йорк, САЩ, след като автомобил се заби в пешеходци и велосипедисти, съобщиха световните медии.

"Това беше терористичен акт, и то особено страхлив терористичен акт", заяви кметът на града Бил де Блазио.

Полицията идентифицира 29-годишния Сайфуло Сайпов, узбек по националност, пристигнал в САЩ през 2010 г., живял досега в Тампа, Флорида, съобщи ABC. Той е спечелил зелена карта. 

От полицията съобщиха, че са простреляли и задържали заподозрения и че в момента няма опасност в района.

От ляво на дясно: шефът на полицията на Ню Йорк Джеймс О'Нийл, кметът на града Бил де Блазио и губернаторът на щата Андрю Куомо.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че няма данни за "голям заговор" и че по-скоро става дума за самотен атентатор. Кметът и губернаторът благодариха на полицията и на спешните екипи за бързата реакция. Куомо нареди въвеждане на извънредни мерки за сигурност на рискови места в щата - летища, мостове, тунели и метростанции.

На място са загинали 6-има мъже, на път за болницата са починали още двама души. 11 от ранените са в тежко състояние, съобщи Де Блазио, но без опасност за живота.

В туитър излезе предполагаем кадър на виновника. Той побягнал пеша, след като навлязъл с пикапа си - взет под наем от Home Depot - във велосипедна алея, забил се в колоездачи и пешеходци и накрая се блъснал в училищен автобус, ранявайки двама възрастни и две деца. Това се случва около 15,05 ч. местно време (21,05 ч. българско) в Долен Манхатън, в близост до кръстовището на Чеймбърс стрийт и Уест стрийт. Атентаторът крещял "Аллах е велик", потвърдиха от полицията.

Въпреки че тича с оръжие и че има съобщения за открита стрелба, от властите твърдят, че единият пистолет е бил с топчета боя, а другият - с пластмасови, т.е. и двете оръжия са фалшиви. Няма данни за пострадали при стрелба до този момент.

Стилът на атаката е идентичен с атентатите на "Ислямска държава" през последната година.

Училищата в района са затворени, стотици полицаи охраняват тази част на града. Парадът по случай Хелоуин в Ню Йорк обаче ще се проведе с увеличена охрана.

Американският президент Доналд Тръмп реагира в туитър:

"В Ню Йорк, изглежда като друга атака от много болен и ненормален човек. Органите на реда следят това отблизо. НЕ В САЩ!"