Сайфуло Сайпов пристига в Съединените щати през 2010 г. със зелена карта. Първа спирка – Охайо.

Баща ми ни го представи: „Той е нов тук, ще остане при нас“, казва 22-годишният Бехзод Абдусаматов пред „Ню Йорк таймс“.

Сайпов е задържан като извършител на терористичната атака в Долен Манхатан вчера, при която уби 8 души.

29-годишният Сайфуло е живял в столицата на Узбекистан Ташкент. Знаел малко английски.

Първите си дни в Америка прекарва в търсене на работа и упражняване на английския си. Но пък обичал да спи до късно, спомня си Абдусаматов.

В един момент Сайпов се мести във Форт Майерс, Флорида, където се запознава с друг емигрант от Узбекистан – 37-годишния Кобильон Маткаров. По това време Сайпов работи като шофьор на товарен камион.

Беше много добър човек, когато се запознахме. Харесваше Америка. Изглеждаше много щастлив, винаги беше усмихнат и разправяше, че всичко е наред. Не изглеждаше като терорист, но не го познавах чак толкова“, казва Маткаров.

След като се мести в Ню Джърси, Сайпов се установява в Патерсън, където става шофьор на Uber.

Служители на реда претърсиха жилищна сграда на кръстовището на „Дженес“ и „Гети“ авеню в Патерсън. Предполага се, че това е бил домът на Сайпов.

Според полицията Сайфуло Сайпов е спечелил зелена карта и е пристигнал в САЩ през летище „Кенеди“ в Ню Йорк.

Представител на Uber каза, че Сайпов е бил преминал успешно тестовете за сигурност на компанията.

Поддържаме връзка с ФБР и предложихме съдействие. Ще останем в контакт с тях, за да помагаме на разследването“, каза представител на Uber.

Сайпов е наел камиона от магазин Home Depot от град Пъсейк в Ню Джърси. Според Ен Би Си той е имал съпруга и две деца.

Някои медии съобщават, че полицията е намерила близо до камиона написана на ръка бележка, в която той се обявява за привърженик на "Ислямска държава" - това обаче не е потвърдено. Полицията в Ню Йорк коментира официално, че в обясненията си Сайпов е дал "солидно" обяснение, че това е терористичен акт. Според разследването той е действал самостоятелно.

Губернаторът на щата Ню Йорк обяви, че Сайпов се е радикализирал в САЩ. Властите потвърдиха връзката му с терористичната организация "Даеш".