По случай предстоящия Хелоуин европейската статистическа агенция "Евростат" публикува любопитни данни за символа на празника.

А именно тиквата, която традиционно се дълбае в страшни форми на 31 октомври.

Първенец е България с произведени 133 000 тона за 2016 г. След нея са Испания с 97 хил. тона, Франция с 96 хил. тона, Германия - 87 хил. тона, и Португалия - 75 хил. тона.

Тиквите винаги са били популярни у нас, но производството им в такива размери е скорошна тенденция - през миналата година министърката на земеделието Десислава Танева съобщи, че производството се е увеличило 210 пъти само за година. Причината за това е сериозното финансиране на производителите с държавни пари, което обаче доведе до пренасищане на пазара и в крайна сметка до спиране на субсидиите.

Обратната е тенденцията в Румъния. Допреди 5 години там произвеждаха над средното за ЕС - близо 60 хил. тона годишно, но през миналата година са изкарали на пазара едва 12 хил. тона.

Ако говорим не само за ЕС, а и за цяла Европа, първенец е Турция, но с малко - азиатските ни съседи са произвели 138 хил. тона.