Испански прокурори обвиниха отстранените членове на правителството на Каталуня в организиране на бунт, в подклаждане на размирици и в обсебване на властта, предадоха световните агенции.

Регионалният парламент започна да отлага насрочени заседания. Централната власт в Мадрид заплаши доскорошния премиер на автономията Карлес Пучдемон, че ще го арестува, ако се опита да продължи да изпълнява иззетите си функции.

Главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маса обяви, че обвинения ще получат членовете на отстраненото регионално правителство на Каталуня, както и ръководителите на регионалния парламент, които са участвали в обявяването на независимост.

Испанските закони предвиждат наказания съответно до 30, до 15 и до 6 години затвор за всяко от трите обвинения. Хосе Мануел Маса съобщи също, че ще поиска от съда превантивни мерки, но не уточни дали това означава арест. 

Образуваните дела са две - едното е срещу Пучдемон и заместника му, а второто е срещу председателя на регионалния парламент.

Главният прокурор на Испания обяви новината пред репортери в Мадрид - направи кратко изявление и не отговаряше на въпроси.

В петък регионалният парламент на Каталуня обяви независимост. Веднага след това Сенатът на Испания приложи член 155 от конституцията, отне автономията на Каталуня, уволни регионалното правителство и пое пряко властта, включително и на полицията.