Президентът Румен Радев реагира във фейсбук с коментар за сектора "сигурност", докато тече сагата с отказа на военните пилоти да изпълняват тренировъчни полети от база "Граф Игнатиево", а служители на МВР протестират. Ето какво написа държавният глава:

"Напрежението в сектор „Сигурност“ е тревожно. Кадровата криза в Българската армия се изостря. Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети. Недоволството на хората с пагони е обяснимо – за него има социални, технически и психологически причини. Политическите реакции на проблема са неадекватни. Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг.

Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи. Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони. Призовавам за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност. Политическият патос не може да замести управленските решения."

Преди два дни пилотите от "Граф Игнатиево" отказаха да извършват тренировъчни полети. Първоначално министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря "намеса отвън" в поведението на военните летци, но след това определи случая като "недоразумение". Ден по-късно пък заяви на въпрос за "външна намеса" - "Че ги ръчкат, ръчкат ги". Депутатът от ГЕРБ Емил Христов намекна, че ако пилотите се качат на старите МиГ-29 след отказа си, значи може би има нещо гнило в действията им. Бившият военен министър Николай Ненчев стигна най-далеч, подозирайки, че някой прави "опит за пълзящ преврат".

По темата с "Граф Игнатиево" реагира и премиера Бойко Борисов с коментар за лошото за летене време в деня, в който се разбра за отлагането на тренировъчните полети.

Правото на пилотите да откажат тренировъчна задача защити бившият начални на отбраната, сега депутат от ДПС ген. Симеон Симеонов, а от БСП настояха за обяснение какво се прави за летците от Каракачанов  военното ведомство.