Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Промени в закона за банковата несъстоятелност, внесени от ДПС, си поставят за цел да върнат активите на КТБ в патримониума на несъстоятелността, а оттам и на държавата. Това съобщи депутатът от Движението Йордан Цонев. Един от вносителите на промените е и Делян Пеевски. 

Тази сутрин законопроектът бе публикуван и на сайта на Народното събрание, където може да прочетете целия проект и мотивите към него.

Цонев обясни, че това е отговорът на всички обвинения към Пеевски, че е участвал както във фалита на КТБ, така и във вторичното разграбване на активите на банката. Корпулентният депутат пък изказа своята позиция малко по-късно с декларация, разпратена до медиите.

Колегата на Цонев Хамид Хамид обясни, че ако бъдат приети тези промени, те ще бъдат инструмент в ръцете на синдиците за връщане на активите. Той допълни, че с тях се обявяват за нищожни всички цесии, както и всички заличавания на обезщетения по кредити.

Проектът предвижда създаване на нов Член 31а в Закона за банковата несъстоятелност, според който "временният синдик и синдикът нямат право до момента на започване осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения, с изключения на случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане".

Пеевски, Цонев и Хамид предлагат още създаването на нов член за "Несъстоятелност на сделки извършени от трети лица". Законопроектът предвижда също обявяване за нищожни на обезпечения, учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката от момента на поставянето на банката под особен надзор до момента на започване осребряване на имуществото.

Законът на Пеевски също цели да обяви за недействително всяко прехвърляне на акции и дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банката след датата на обявяване под особен надзор.

"Мотивът за изготвяне на законопректа е случилото се с КТБ и нейните активи, след обявяването й под особен надзор. Процес, който е известен в публичното пространство като вторично разграбване на активите на КТБ", обясни Цонев.

Той допълни, че всичко това е анализирано внимателно. Цонев каза, че има и пропуски в законодателството и грешки, допуснати от квесторите. Според него ако законопроектът бъде приет той ще бъде ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците, за да възстановят те разграбеното от КТБ. Цонев определи твърденията, че Пеевски също участва в този процес като фалшификации и манипулации.

От ДПС не са водили разговори с другите парламентарни групи по тази тема. Цонев призова да се наблюдава внимателно тяхното поведение по този закон.

Това е нещо повече от замитане на следите - това е операция по изпиране на имиджа на Пеевски. Със задна дата нищо не може да се промени - битият си е бит, цесии цедирани, обезпеченията освободени - т.е. активите вече са трети страни. Идеята е да блокират сделката за Дунарит и играта с дълговете и последващото придобиване на активи - това е, което Пеевски прави, коментира за Клуб Z Илиян Василев.

Коментари

Под "държава" разбирайте

Под "държава" разбирайте мафията, защото държавата ни е завладяна от нея с ярки представители като Пеевски. Докарахме я до там престъпниците да пишат закони и да ползват защита на НСО, главния прокурор да бди над имуществото и далаверите им, а парламента да гласува законите им...
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Клишето, че

в България мафията си има държава става много очевидно, когато вместо да се бранят в съда, престъпниците пишат и приемат закони под протекциите на депутатски имунитет, съдебна система, служби за сигурност. Бай Герги обаче винаги ще предпочите да напсуе някое цигане, че е ограбило баба в трамвая, отколкото да насочи гнева си към тези, които ограбиха държавността за неговото поколение, че и за това на децата му.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.