Справката за свидетелство за съдимост да се извършва чрез служебен обмен на информация между администрациите. Това решиха депутатите, приемайки на първо четене промени в закона за ограничаване на административното регулиране върху стопанската дейност. Промените са внесени от Министерския съвет и с тях се въвежда принципът за служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическо лице.

Промените целят намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, като се очаква те да спестят значително време и разходи. Те засягат 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията.

Един от основните приоритети в програмата на управляващото мнозинство е намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Законопроектът бе подкрепен единодушно. Йордан Цонев (ДПС) заяви, че намаляването на административния натиск върху бизнеса е важен елемент и от програмата на Движението. Според него това е стъпка в правилната посока, която обаче е недостатъчна.

"Икономическият растеж се дължи на други фактори, не на инвестициите. Трайният икономически растеж е този, който е стъпил на инвестиции", коментира Цонев.

Според него инвестиции няма точно заради административния натиск.

"За да не кажа рекет, произвол", допълни Цонев.

Той припомни, че първата среща на Доналд Тръмп, след като бе избран за президент на САЩ, е била с крупни американски инвеститори. И Тръмп е заявил, че за разрешителни за инвестиции няма да се чака месеци и години.

Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че това е един от първите законопроекти в тази посока. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък каза, че той като демократ, прагматик и технократ също подкрепя промените.