Българинът Атанас Бостанджиев напусна ръководството на лондонския офис на руската банка ВТБ и на нейното инвестиционно звено "ВТБ Капитал", съобщи Блумбърг. Мястото му е поето от главния финансов директор на задграничния бизнес на руската държавна инвестиционна банка Ник Хът. Под управлението на Бостанджиев беше инвестиционният бизнес на банката в Лондон, Ню Йорк, Ханконг, Дубай, Сингапур и България.

"ВТБ Капитал" участваше активно в българската икономика през последните години, но понесе сериозни щети покрай кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която беше акционер. В момента в борда на директорите на компанията-майка "ВТБ Груп" в Москва като независим член е и бившият финансов министър Симеон Дянков.

През есента на 2011 г. "ВТБ Капитал" купи 80% от "Булгартабак холдинг", които този февруари продаде на регистрирана в Лихтенщайн фирма, собственост на дубайска офшорка, зад която стои неизвестно физическо лице. Според медиите краен собственик на тютюневия холдинг е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

В момента ВТБ е акционер в затворената КТБ, където има 9,1% от капитала и притежава около 33% от акциите на БТК. БТК и КТБ също са свързани - мажоритарни собственици и в двете са компании, притежавани от банкера-бизнесмен Цветан Василев. Освен това БТК има депозити за 71 млн. евро в КТБ, с които сега не може да разполага.

Бостанджиев управляваше от Лондон, но в момента пътува и не може да даде коментар, е обяснил неговият асистент пред Блумбърг. Той беше нает от "ВТБ Капитал" през май 2011 г., след като преди това работеше за банката "Голдман Сакс", където отговаряше за нейните клиенти в Централна и Източна Европа.

Преди това Бостанджиев е работил в лондонския офис на банката "Мерил Линч", откъдето дойде и бившият финансов министър Милен Велчев. Двамата с Велчев са работели заедно няколко години в Лондон. В момента Милен Велчев е шеф на българското представителство на "ВТБ Капитал".

"ВТБ Капитал" не можа да изпълни своите заложени цели за печалба през последните 5 години, написа Бостанджиев на 15 ноември в писмо до Юрий Соловиев, зам.-изпълнителен директор на компанията-майка "ВТБ Груп".

Тогава Бостанджиев предложи преструктуриране на бизнеса, което включваше и съкращение на 231 от общо 556-те слежители на подразделението.