Синовете на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция от Малта, която беше взривена в колата си в понеделник, отказаха да подкрепят правителствена награда от 1 млн. евро за доказателства, които да доведат до разкриването на убийците.

Тримата призоваха и премиера на Малта да подаде оставка, съобщава Би Би Си.

Дафне Каруана Галиция остро критикуваше управляващите в страната, тя направи серия от разкрития, свързани с корупционни практики във властта.

Матю Каруана Галиция, най-големият от нейните синове и неин помощник в разследванията, публикува на страницата си във фейсбук, писмо, подписано и от двамата му братя Андрю и Пол. В него се казва, че те са подложени на огромен натиск от управляващите в Малта да подкрепят обявяването на награда от един милион за доказателства, които водят да разкриването на убийството на майка им.

Те обаче съобщават, че не се интересуват от "справедливост без промяна".

"Правителство и полиция, които проваляха майка ни, докато беше жива, ще я провалят и в смъртта ѝ. Хората, които откакто се помним, се опитват да накарат да млъкне майка ни, сега не могат да са тези, които да раздават правосъдие", смятат те.

Тримата призовават премиера Джоузеф Мускат да подаде оставка.

"Покажете политическа отговорност и подайте оставка. Подайте оставка, защото се провалихте да подсигурите наши фундаментални свободи", казват те.

 

 

Синовете на Дафне искат той да подмени полицейския комисар на Малта, както и главния прокурор с "държавни служители, които няма да се страхуват да работят по доказателства, които са срещу него и тези, които той брани". 

Премиерът Мускат осъди убийството на журналистката и го нарече атака срещу "свободата на изразяване в нашата страна".

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат, чиято оставка искат синовете на убитата журналистка.

Пред Би Би Си той каза, че Дафне е била много остър негов критик и описа случващото се като "кошмар".

Мускат, който отлетя тази сутрин за Европейския съвет в Брюксел, заяви пред парламента, че би било безотговорно да подаде оставка в момента. Полицията смята, че в бомбата е бил използван пластичният експлозив "Семтекс". Съдейки по щетите по колата, в нея е бил поставен около половин килограм от експлозива - също като количеството, използвано за свалянето на самолета на "Пан ам" над Локърби през 1988 г., припомня ДПА.