Бронзова скулптура във формата на къща да бъде поставена на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров, предлага художникът Пламен Деянофф – българин, живеещ в Австрия. Проектът бе представен това лято в Софийска градска художествена галерия, а във вторник, 18 октомври – и в Националната художествена галерия. От няколко години насам се върти идеята творбата да бъде поставена у нас, преди време беше предложена за Велико Тъново. Сега обаче Бронзовата къща вече е правителствено предложение на Австрия към България, с което да се отбележи председателството на двете държави на ЕС през 2018-а. И в Столична община обмислят идеята.

Бронзовата къща представлява скулптура на сграда, произведена от бронз. Висока е 14 м, а основата й е с размери 7х7 м. Състои се от повече от 1000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. Идеята за нея е вдъхновена от българската възрожденска архитектура.

Авторът на проекта настоява Бронзовата къща да бъде вдигната на мястото на мавзолея – контекст, желан от мнозина творци за техните произведения заради миналото, с което е натоварено това пространство, а и заради централното си място в столицата. Но дали софиянци ще приемат точно тази скулптура, тъкмо тук?

Проблемът може би не е толкова голям, защото Бронзовата къща е инсталация. Като част от съвременото изкуство, инсталациите са временни произведения – като творбите на Кристо, например. И „Къщата“ на Деянофф най-вероятно ще бъде част от градския пейзаж на София за кратко, за не повече от няколко месеца може би. А присъствието й на мястото на мавзолея ще бъде по-скоро полезно, за да свикнат софиянци с идеята пространството да бъде превърнато в експозиционна площ.

Този широк терен в центъра на града стои от години празен от съдържание – по-точно от 1999-а, когато мавзолеят на Георги Димитров бе разрушен от правителството на Иван Костов като символ на тоталитарната епоха. От тогава не е взето решение какво да се прави с мястото, затова площадът е паркинг, а тревните площи просто се косят. Близостта му с бившия Царски дворец, който е част от Националната галерия, обаче прави мястото подходящо за галерия на открито – и защо Бронзовата къща да не бъде първата стъпка в тази посока? Може да бъде не каква да е галерия – защо да не бъде пространство, предназначено за съвременно изкуство? В културата на София съвременното изкуство не заема ключово място, затова и публиката у нас не е развила вкус към този тип произведения: доказателство за това са коментарите за работата на Кристо – вдъхновяваща по света, а у нас нерядко определяна като шарлатанство.

И все пак дали Бронзовата къща на Пламен Деянофф да не бъде поставена другаде? Ако поводът е председателството, нека да бъде пред НДК – там след демонтажа на паметника „1300 години България“ се отвори широк празен терен. Но може да се помисли и за други локации – какво ще кажете за мястото на паметника на Съветската армия?

Площад Славейков

Оригиналното заглавие е "Бронзовата къща на мястото на мавзолея?"