"Предпочитам шума на свободната преса пред тишината на диктатурите."

Тази знаменателна фраза бразилската президентка Дилма Русеф произнесе на клетвата при встъпването си в длъжност на 1 януари 2011 г.

След по-малко от шест месеца - на 1 януари 2015 г., тя пак ще бъде на същата клетва. Но много вероятно е Русеф не да се кълне отново, а да слуша своя наследник.

Нищо чудно Дилма да бъде мощно охулена за довиждане, докато предава щафетата на властта.

Звършилото в неделя световно първенство по футбол в Бразилия може да се окаже нейният политически гроб. Тя бе освиркана на всички мачове, на които се появи. С пълно основание. При това причината далеч не е само провалът на Бразилия на терена.

Истината е, че бразилската президентка с габровски корен вече свикна да бъде нападана и хулена. Но нито веднъж не си е позволила да заплаши открито медиите. Тя наистина предпочита шума на свободната преса пред тишината на диктатурите - най-малкото защото някога е лежала в затвора за съпротива срещу диктатурата в родината си.

Потомката на българския преселник Петър Русев спечели изборите през 2010 г. на крилете на успехите на своя предшественик и покровител Инасиу Лула. Средната класа в Бразилия достигна рекордните 94 милиона души при население от почти 200 милиона. Това бе нещо нечувано за една от страните, където пропастта между бедни и богати е сред най-големите.

Уж световната криза не се отрази толкова върху Бразилия. Страната обаче похарчи за световното първенство рекордните в историята на състезанията близо 14 милиарда долара. При това много от обектите не бяха довършени навреме. Скеле от строящия се стадион в "Арена де Сао Паулу" в едноименния град се срути миналата година и уби трима души. Въпреки всичко от световната федерация ФИФА си затвориха очите и разрешиха там да се играе мачът, с който бе открит мондиалът. В разгара на шампионата падна естакада в Белу Оризонте и уби двама души в премазан автомобил.

27 ноември 2013 г. Скеле на строящия се стадион "Арена де Сао Паулу" се срути и уби трима души. Вероятно с тази трагедия започна сриването и на Дилма Русеф. Снимка БГНЕС

Отделно започна рязко поскъпване - пак заради първенството. Икономическият растеж бе забавен и се срина до рекордно ниските 2 на сто. За последно такъв показател бе наблюдаван в средата на 90-те г. на ХХ век. Твърде лошо, като се има предвид, че заради темповете си на развитие Бразилия стана шестата икономика в света. За сметка на това годишната инфлация надмина тавана на прогнозите и стигна 6,5 на сто. И точно средната класа започна да пита защо парите отидоха за футбол, а не за здравеопазване, образование, социални програми и т.н.

Несгодите във всички сфери, съпроводили подготовката за световното първенство, смъкнаха рейтинга на Дилма Русеф. Докато в края на 2013 г. той бе 47 на сто, преди началото на мондиала се срина до 34 процента. Победите в началната фаза го вдигнаха до 38%.

На всички бе ясно, че само титла може да спаси кожата на Дилма. И тогава дойде разгромът с 1:7 на полуфинала срещу Германия.

Самата тя твърди, че бразилците не смесват футбола с политиката. Дали това е така, ще видим на 5 октомври. В деня, в който в България ще избираме парламент, бразилците ще гласуват "3 в 1" за президент, парламент и губернатори на щати. И нищо чудно Дилма Русеф да бъде победена от социалдемократа Аесиу Невес.