Бизнесът на Евгений Пригожин, собственик на едни от най-скъпите ресторанти в Санкт Петербург, се простира далеч отвъд кухнята му. Американските власти смятат, че той финансира руските тролове, които разпространяваха фалшиви новини в социалните мрежи по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г.

"Фабриката за тролове", която цели да повлияе на резултатите от изборите, е създадена от закритата през декември 2016 г. Агенция за интернет проучвания, която се занимава с разпространяване на фалшиви новини в интерес на Кремъл. Тя от своя страна пък е финансирана от фирмата на "личния готвач на Путин", както е известен Пригожин, базираната в Санкт Петербург Concord Management and Consulting, твърди Си Ен Ен, като се позовава на сключени договори между двете компании.

Един от договорите е подписан през 2013 г. от генералните директори на Concord Management and Consulting и Агенцията за интернет проучвания. Той е за 20 милиона рубли (тогава около 650 000 долара), които Concord Management and Consulting трябвало да плати за техническата поддръжка на агенцията, твърди Си Ен Ен.

Агенцията за интернет проучвания е една от компаниите в центъра на разследването на руската намеса в американските президентски избори. Според становище на разследващата комисия, публикувано през януари, "така наречената Агенция за интернет проучвания, която създава професионални тролове, е финансирана от човек близък до Путин с връзки в руското разузнаване", припомня Си Ен Ен.

Пригожин е прекарал девет години в затвора за измама и грабеж през 80-те години, твърдят руски медии. След като е освободен, той започва ресторантьорски бизнес и в момента притежава няколко от най-известните заведения в Санкт Петербург. Руският президент Владимир Путин се обръща към него, за да организира празненствата за рождените му дни, както и да готви при посещенията на чуждетсранни лидери, включително бившия американски президент Джордж Буш и френския държавен глава Жак Ширак.

Пригожин печели също обществени поръчки за снабдяване на руски училища и руската армия с храна.

През декември 2016 г. американското финансово министерство налага санкции на Пригожин, защото финансира руските действия в Украйна.