Бъдещият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който най-вероятно ще бъде избарн утре на поста, се опитва да убеди кабинета “Орешарски” да номинира Кристалина Георгиева за негов заместник и върховен представител на ЕС за външната политика, съобщава издание "Юроактив".

Сега българката е еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. На заседание на Европейския съвет на 16 юли лидерите на съюза ще обсъдят номинациите за три важни поста – първи дипломат на ЕС, заеман сега от Катрин Ащън, председател на Европейския съвет, ръководен в момента от Херман ван Ромпьой, както и шеф на Еврогрупата.

Според информацията на "Юроактив Юнкер е провел няколко разговора с Орешарски за кандидатурата на Георгиева.  Въпреки това от тях не станало ясно дали тя ще бъде посочена от София.

Дипломатически източници твърдят, че държавите, които не предложат комисари на 16 юли, най-вероятно ще изпуснат ключовите позиции. Юнкер е предложил на Орешарски да представи “отворена кандидатура” на срещата в Брюксел, вместо да се оправдава, че няма мандат да вземе решение.