Най-малко 263-ма души са загинали и над 300 са ранени при самоубийствения атентат в събота в сомалийската столица Могадишу. Директорът на болницата "Мадина" Мохамед Юсуф съобщи за 221 загинали, а представители на болница "Ердегон" съобщиха за 10 жертви на взрива.

Очаква се броят на жертвите да расте, защото пострадали се лекуват и в други болници. Някои от ранените са починали от травмите, получени при взрива.

Вчера атентатор самоубиец взриви камион на оживено кръстовище след високоскоростно преследване по улица в столицата. Той прегази коли и мотоциклети и избута заседнали в трафика автомобили, преди да достигне едно от най-натоварените кръстовища и да взриви камиона си близо до хотел "Сафари".

Нападението е най-кръвопролитното в Сомалия. Преди него атентат с най-много жертви през последните години беше извършен на 4 октомври 2011 г. в Могадишу. Атентатор самоубиец с камион бомба отне живота на 82 души, а 120 бяха ранени.

Засега никой не е поел отговорност за нападението, но министърът на информацията Абдирахман Ярисоу заяви, че то вероятно е дело на ислямистката групировка "Аш Шабаб".

Президентът Мохамед Абдулахи "Фармаджо" Мохамед обяви три дни национален траур за жертвите от взрива, съобщи Би Би Си.

Местните медии съобщаваха за семейства, които в неделя издирваха близките си под руините след един от най-силните бомбени атаки, които са разтърсвали града.