Два американски стратегически бомбардировача прелетяха снощи над Корейския полуостров, предаде Ройтерс.

Това стана, докато президентът Доналд Тръмп проведе среща с висши военни, за да обсъди отговор на заплахите от Пхенян.

Двата бомбардировача Б-18 излетяха от американската военновъздушна база на остров Гуам в Тихия океан. Към тях се присъединиха два изтребителя Ф-15К на южнокорейските ВВС.

След като навлязоха във въздушното пространство на Южна Корея, американските самолети проведоха нощна тренировка с ракети "въздух-земя". След това те отлетяха за повторение на теста в морските води между Южна Корея и Китай, се казва в официалното съобщение на военното командване в Сеул.

В свое собствено изявление американската армия съобщи, че е извършила тренировка с японски изтребители след тази с Южна Корея.

Гуам, откъдето излетяха Б-18, бе обект на заплаха от страна на Северна Корея. Режимът на Ким Чен Ун заплаши, че натам ще бъде изстреляна ракета със среден обсег.

Президентът Доналд Тръмп бе домакин на дискусия за вариантите за отговор на всяка севернокорейска агресия. Целта е да бъде попречено на КНДР да заплашва САЩ и съюзниците им с ядрени оръжия, се казва в изявление на Белия дом.

Тръмп бил брифиран от шефа на Пентагона Джеймс Матис и председателя на Съвета на началник-щабовете ген. Джоузеф Дънфорд на среща на екипа за национална сигурност.

Същевременно Съветът за сигурност на ООН, който вече наложи сурови санкции срещу Пхенян, забрани на 4 кораба, натоварени с въглища за Северна Корея, да влизат във всички световни пристанища. На борда на единия съд има и боеприпаси.