Как най-ценните качества да София да бъдат съхранени и развити, а столицата ни да се превърне в модерен европейски град, привлекателен както за своите обитатели, така и за туристите, обясняват прочутият урбанист Ян Геел и неговият екип. Проектът им „София – град за хората“ бе изготвен по покана на Столична община и докладът по него бе представен от своите автори в сряда в аулата на Университета по архитектура, строителство и геодезия в столицата. 

Датският архитект Ян Гeeл, съосновател на студиото Gehl Architects, e eднo oт нaй-знaчимитe имeнa в гpaдcĸoтo плaниpaнe и aвтop нa мнoгoбpoйни пpoeĸти зa пoдoбpявaнe нa гpaдcĸaтa cpeдa в Koпeнxaгeн, Cтoĸxoлм, Poтepдaм, Лoндoн, Aмaн, Meлбъpн, Cидни, Caн Фpaнциcĸo, Cиaтъл, Hю Йopĸ. Kнигaтa му „Градове за хората“ пpeдcтaвя мнoгoбpoйнитe мy твopчecĸи идeи.

Основните препоръки в доклада на урбаниста за София гласят:

  • Подобрете пешеходната достъпност
  • Осигурете по-добри и по-безопасни условия за велосипедистите
  • Подобрете системата на обществения градски транспорт и нейното използване
  • Намалете автомобилния трафик и зависимостта от автомобилния транспорт
  • Ценете планините и съхранете гледките
  • Възползвайте се от пълния потенциал на минералната вода
  • Съхранете и разширете зелената мрежа
  • Ценете и развивайте културно-историческото наследство
  • Осигурете активност по всяко време на деня и годината
  • Погрижете се за всички възрастови и потребителски групи
  • Разнообразете и реорганизирайте публичното пространство
  • Следете промените в обществения живот
  • Висококачествена мрежа от публични пространства
  • Обвържете публичните пространства с човешкия мащаб
  • Създайте използваемо публично пространство
  • Повишете качеството на публичното пространство
  • Осигурете качествени елементи на градската среда

Според Ян Геел Столична община трябва да съхрани гледките към Витоша.

„Идентифицирайте най-важните зрителни коридори и ги защитавайте – се казва в доклана на урбаниста. – Строителството и регулацията трябва да са съобразени с визуалните коридори, така че бъдещите сгради да не пречат на гледката. Гледката към планините е едно от най-големите преимущества на града и не бива да бъде привилегия само за малцина.“

Геел смята, че градският център трябва да бъде свързан с планините наоколо:

„В момента софийският околовръстен път отслабва връзката между Витоша и града. Изграждат се някои пешеходни надлези, които пресичат шосето в опит да разрешат проблема. Въпреки това усилията трябва да се насочат към подобряване на точките за преминаване и осигуряване на възможности за пресичане на нивото на улицата“.

Краткосрочни мерки, заложени в доклада, са да се подобрят местата за пресичане на околовръстния път и да се осигурят по-качествени, ясно обозначени пешеходни връзки между градския център и планината. А дългосрочните – да се изгради велосипедна алея по протежението на Перловска река, която да създаде връзка между планината и града.

Краткосрочното решение показва как съществуващ мост над Перловската река може чрез стъпала да се превърне в място за срещи, благодарение на подходящи места за сядане.
След почистване на Перловската река, стъпалата може да стигат почти до водата, така че хората да поседнат на слънце.

 

Според Геел трябва да използваме топографията:

„Своеобразната топография създава усещането за уникалност, но понякога затруднява достъпността. Терасираните терени, при които изкачването е по-неусетно, заслужават особено внимание, особено ако предоставят възможности за почивка. Топографията не бива да бъде пречка пред придвижването, какъвто е случаят в момента – винаги трябва да има достъпни алтернативи“.

Краткосрочните мерки за промяна, които урбанистът предлага, са да осигурим възможности за сядане на стълбите на ул. „Будапеща“, да интегрираме реката в публичното пространство, да използваме речните корита, като изградим пешеходни и велосипедни маршрути по тяхното протежение. Според експерта, трябва да интегрираме софийските реки в мрежата на публичните пространства и да бъдат осигурени възможности за отдих и контакт с гледките и природата.

Предложените краткосрочни мерки са да подобрим съществуващите пешеходни мостове и места за отдих, да оформим удобно разположена зона край водата за изграждане на временен открит бар или друго подобно съоръжение. А дългосрочните мерки са да почистим водите и да изградим непрекъсната алея по протежение на реките с достатъчно места за отдих.

Геел смята, че трябва да ценим повече минералните извори в района на София:

„Софийските минерални извори са част от културно-историческото наследство на града и могат да бъдат предпоставка за балнеоложка култура, подобно на съществуващата в Будапеща. Сградите трябва да се поддържат, а историята им – да се популяризира. Традициите в наливането на вода от минералните чешми следва да се отчитат при проектирането на пространството и да се подчертават“.

Краткосрочните мерки са да осигурим допълнителни възможности за сядане около минералните извори, препоръчва да популяризираме историята им, а дългосрочните мерки са да организираме обществени минерални бани или градски плажове със зони за рекреация.

Ян Геел препоръчва да съхраним и разширим зелената мрежа в София:

„Зелената мрежа придава характер на града. Подкрепете зелената идентичност на градския център посредством мрежа, която да свързва отделните зелени площи и обществените паркове. Дори пространствата, в които преобладава асфалтът, могат да станат по-привлекателни с помощта на малко озеленяване. Осигурете по-добро разпределение и поддръжка на съществуващите дървета. Погрижете се за равномерното разпределение на уличните дървета във всички части на градския център. Изграждането на нова пътна инфраструктура следва да е обвързана със задължително засаждане на дървета“.

Специалистът смята, че в момента поддръжката на дърветата не е равномерно разпределена, а за кореновата система на някои от тях няма достатъчно място. Необходими са насоки или политики за подобряване качеството на поддръжка на дърветата, а също и основни указания за засаждането им, така че да не пречат на пешеходците и същевременно да имат достатъчно място, за да се развиват и цъфтят.

Препоръчаните средносрочни мерки са да осигурим линейно озеленяване около всички паркове в града, както и да заздравим връзката между големите паркове по периферията на централната градска част и градските градини.

Паркингът на площад „Батенберг“ може да бъде трансформиран в зона за активности, свързани с Националната галерия, която да приканва хората да прекарат известно време на площада – с помощта на улично обзавеждане и пространство за творчески изяви.
Друго решение е паркингът да бъде превърнат в зелено продължение на парка, а контактната зона между двете да приканва хората да поседнат.

Според Геел, трябва да ценим всички исторически периоди в столицата:

„Уважавайте и поддържайте паметниците от всички епохи и времена. Гордейте се с историята на София – именно тя прави града такъв, какъвто е днес. С времето много от паметниците се оказват откъснати от градската тъкан. Необходимо е да се разработи стратегия за интегрирането им със заобикалящата ги среда – както от гледна точка на визията, така и на експлоатацията на сградите“.

Геел смята, че трябва да контролираме качеството на сградите с помощта на регулации и разпоредби:

„Уверете се, че новите сгради подхождат на съществуващата градска тъкан, която има отличен потенциал. Качеството на новите сгради трябва да отговаря на определени стандарти и политики – височина, отстояние от съседните сгради, материали, приземни етажи“.

Краткосрочните мерки, които екипът му препоръчва, са да разработим насоки за оформяне на фасадите, цветовете им, осветлението по тях, материалите, витрините и разположението на климатиците. Според урбанистите, трябва да се активират вътрешните дворове:

„Вътрешните дворове осигуряват качествено открито пространство с частичен достъп за жителите на града. Идентифицирайте ключовите дворове, които трябва да бъдат реорганизирани, особено в райони, в които се наблюдава недостиг на публично пространство. Използвайте структурите с малък мащаб, за да активирате публичното пространство“.

Пълният текст на доклада.

„Сега предстои да го превърнем с програма с конкретни мерки за действие – сподели в социалните мрежи столичният кмет Йорданка Фандъкова. – Целта ни е да развиваме София като зелен и иновативен град, по-удобен за хората и се радвам, че получихме подкрепата на проф. Геел, с когото се радвам, че ще продължим да работим.“

Фандъкова подчертава, че с това изследване на градската среда София се нарежда сред градове като Цюрих, Лондон, Стокхолм, Копенхаген, Ню Йорк, Истанбул, Москва, Шанхай и Берн, които в последните десетина година работят с Ян Геел.

Основните насоки, по които ще работи Столична община, ще бъдат подобряване на средата за пешеходно движение и придвижването с велосипед, модернизацията на градския транспорт, намаляване на автомобилния трафик в историческия център, опазването на културно-историческото наследство и оформянето на публичните пространства така, че да са по-удобни и достъпни за гражданите.

По част от препоръките в доклада на Ян Геел Фандъкова отбелязва, че Столична община вече работи. Например по удължаването на пешеходните зони и въвеждането на „успокоено движение“ в малките улици в историческия център на София.

„Това е решение, което въпреки несъгласието на немалък брой общински съветници на миналата сесия на общинския съвет, беше прието – обяснява Йорданка Фандъкова. – Следващата ни стъпка е разширяване на пешеходната зона от бул. „Витоша“ до Градската градина и Ларгото.“

Следва разкриването и експонирането на културно-историческото наследство. От Столична община са готови със заданието за проектиране на площада пред църквата „Света Неделя“, като целта им е да впишат откритите римски руини в удобен градски площад. Според Фандъкова Ларгото се нуждае от допълнително „обживяване“, както е посочено и в доклада на Ян Геел.

Столичният кмет информира, че вече работят по свързването на велоалеите в обща мрежа, както и по извеждането на транзитния трафик от центъра за града, което означава, че ще довършат както вътрешния градски ринг, така и Околовръстния път.

Фандъкова споделя, че са разработени промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община – и те са „силно рестриктивни“, но „с тях ще сложим ред, който е добър както за гражданите, така и за инвеститорите“. Кметът на София твърди, че имат намерение да ограничат височината на сградите до 75 м в зоната пред Витоша – между бул. „Цар Борис III“, центъра, бул. „Драган Цанков“ и бул. „Ал. Малинов“. Ограничението на височината след Околовръстния път ще бъде 15 м.

„Надяваме се, че ще получим подкрепата на парламента да променим и Закона за устройство и застрояване на Столична община“, казва Фандъкова.

"Площад Славейков"